Papok és imám együtt laknak egy olasz városban

Kitekintő – 2017. február 17., péntek | 19:12

Asti városának 49 éves imámja, a Casablancában született Abdesszamád Latfaoui egy papi kongregáció, Szent József Asti Oblátusai házában lakik. Sűrű napjai végén ide tér haza.

Abdesszamád Latfaoui 4500 muszlim vallási vezetője, foglalkozik a menedékkérőkkel, a befogadóállomások lakóival, három iszlám vallási központot vezet a Piemont régióban fekvő városban, és látogatja az Asti megyében fekvő Quarto börtönének lakóit.

„Egy imám, aki a papoknál eszik, alszik?” – a kérdésre Abdesszamád csak mosolyog: „Nagyon jól érzem ott magam. Szent József oblátusai különleges emberek. Az együttélésünk csak egy a sok példa közül arra, hogy megvalósulhat a különböző kultúrák és vallások közti integráció. Ennek másik példája a Francesco Ravinale püspökkel való baráti, egymás kölcsönös megbecsülésén alapuló kapcsolatunk.”

Ebben a nehéz időben, amelyre a terrorizmus és a migráció nyomja rá a bélyegét, az imám aktív szerepet vállal. Nemrég ezt írta Facebook-oldalán: „Felhívás minden muszlimhoz: jobbak vagytok annál, mint hogy a vallásháború, a civilizációk harca csapdájába essetek! Ez csak geopolitika, a piac diktálja… Éljen a béke! Utasítsuk el az erőszakot a szavakban és a tettekben is!”

Csendes ember, nem beszél sokat: „Arra születtem, hogy másokat hallgassak meg” – mondja magáról. A Villa Quaglinán fekvő, menekülteket befogadó központ vezetője többet elárul róla: szerinte Abdesszamád tevékenysége vallási elöljáróként nem korlátozódik az imádságok vezetésére. A nehéz helyzetekben is tud cselekedni, különösen jól tudja kezelni a fiatalokban időnként fellobbanó haragot. Ilyenkor emlékezteti őket arra, hogy a Koránban nem véletlenül a türelem a leggyakrabban használt szó. „Nagy mediátor, békéltető, számunkra is” – mondta róla.

Forrás és fotó: Vaticaninsider. Lastampa.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria