Jöjjön el a Te országod! – Paul M. Zulehner könyvének bemutatója Kolozsváron

Külhoni – 2015. május 22., péntek | 9:06

Paul M. Zulehner bécsi pasztorálteológus tartott előadást május 18-án a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Az előadás mellett bemutatták a Verbum Kiadó gondozásában megjelent „Jöjjön el a Te országod. Gyakorlati Egyháztan” című könyvét – tudósít a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

„A Szentlélek változásra sarkall, és mi kényelmesek vagyunk” – idézte Paul M. Zulehner kolozsvári előadásán Ferenc pápát. A neves vallásszociológus és pasztorálteológus a Verbum Kiadónál megjelent kötetét (amelyet Peter Neunerrel közösen írt) mutatták be a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dísztermében. A tavaly megjelent Jöjjön el a te országod. Gyakorlati egyháztan címet viselő kötet érdekessége, hogy a két osztrák teológus kínai élményei nyomán született: a kínai kispapok oktatása során merült fel bennük a kérdés, hogyan lehet abban az országban, abban a rezsimben Isten országát hitelesen hirdetni. A kötet németül 2013-ban jelent meg, majd 2014-ben elsőként kínaira fordították le. A könyv megközelítésmódja azonban nem korlátozódik Kínára és az ottani politikai helyzetre, így az azt olvasó kelet-európaiak is magukénak érezhetik. Nem véletlen tehát, hogy sorra születtek az ukrán, orosz, lengyel és szlovák fordítások, s Wildmann János jóvoltából a magyar nyelvű fordítás is elkészült.

A könyvet a kolozsvári karon végzett, majd a Zulehner professzor vezetésével habilitált Csiszár Klára mutatta be. Kiemelte, hogy a kötet szerzői életközeli és nem elméleti teológiát képviselnek, azaz nem felülről, kívülről mutatják meg a biztos igazság egyetlen útját, hanem ötleteket adnak és kérdéseket vetnek fel. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy ma az örömhír az egyház igehirdetésében nem az egyházról kell hogy szóljon, hiszen nem az egyház áll a középpontban – mutatott rá Csiszár Klára. A feudalizmus kora az egyházban is lejárt, ahogyan Ferenc pápa is hangsúlyozza. A kötet szerzői tehát – Csiszár Klára szavai szerint – Ferenc pápa szemléletmódja alapján rávilágítanak arra, hogy a szegények és peremre szorultak felé irányuló figyelem elengedhetetlen a hiteles evangéliumhoz. A pápa véleménye szerint, s ezt a családszinódus egész eddigi története jól mutatja, nem az erkölcsöt kell törvényekkel körülbástyázni, hanem az irgalmat kell gyakorolni.

Paul M. Zulehner a könyvbemutatót követően Ferenc pápáról, illetve a vezetésével haladó egyház útjáról, irányultságáról beszélt „Merre vezeti Ferenc pápa az egyházat? 50 évvel a lelkipásztori konstitúció megjelenése után” címmel. Az emeritus professzor előadásában is bizonyította, hogy a tudományosság és tisztánlátás nem zárja ki a humort, az életközeliséget. A bécsi pasztorálteológus Ferenc pápa üzenetéről beszélt, s szavai azért is lehettek hitelesek, mivel személyes öröm és meggyőződés, egyház- és istenszeretet sugárzott azokból, amelyek fellelkesítették a hallgatóságot is. Ferenc pápa nemcsak a világ katolikusainak plébánosa próbál lenni, hanem az egész mai világé, s e mai világnak elsődlegesen gyógyítókra és gyógyításra van szüksége – hangsúlyozta az előadó. A pápa az egyházat s a mai világot hadikórháznak látja és láttatja: ilyenkor nem a vércukorszintet mérik a golyóval átlyuggatott sebesülteken, hanem előbb a halállal fenyegető sebesülést próbálják ellátni. A moralizálás nem teszi jobbá az embereket, a szeretet azonban igen – mutatott rá a teológus Ferenc pápát idézve.

Az elméleti részt az Úr asztala körüli közös ünneplés követte, ahol a bécsi teológus homíliájában arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az egyház közösség, amely egymást Isten kedvéért szeretve forr egybe és forradalmasítja a világot. Ehhez a hit és elkötelezettség mellett a félelem megszűnése szükséges.

Paul M. Zulehner korunk egyik legismertebb pasztorálteológusa. Szívügye az egyházi gyakorlat időszerű és célszerű alakítása. Kutatásaiban különös figyelmet szentel a posztkommunista országok társadalmi és egyházi kihívásainak. Ennek bizonyítéka az is, hogy az elmúlt 25 évben számos olyan doktorátust és habilitációt kísért, melynek szerzői valamelyik, egykor kommunista elnyomás alatt álló országból származnak. Mindezek mellett Zulehner professzor a Szatmári Egyházmegye zsinati folyamatát és az abból született pasztorális tervet is támogatta.

Fotó: Szőcs Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria