Pázmány-nap 2014

Hazai – 2014. október 17., péntek | 15:08

Névadója születésének 444. évfordulója alkalmából október 15-én szervezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a piliscsabai campuson az idei Pázmány-napot, melyen Franco Anelli, a milánói katolikus egyetem rektora tartotta a központi előadást – tájékoztat a PPKE Rektori Hivatala.

Az akadémiai év kiemelkedő ünnepi eseményeként számon tartott, a Stephaneum épületében rendezett eseményen részt vettek Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök; Palkovics László, a Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese; az egyetem karainak vezető oktatói és munkatársai; valamint a doktori fokozatukat az elmúlt évben sikeresen megvédett hallgatók és hozzátartozóik.

Az egyetemi Szenátus bevonulása után Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora megnyitóbeszédében a hit, a hagyomány, a tudomány és az érték fogalmának egymáshoz való kötődésével jellemezte a katolikus egyetemen folyó képzést és kutatást. A rektor kiemelte, hogy a szilárd hit adja meg azt az alapot és identitást, amely az egyetemen folyó lelkiismeretes munkával képes lehet példaként szolgálni a magasabb erkölcsi értékekről a civil társadalomban.

A hagyomány az, amelynek követése, megőrzése és átadása lehetővé teszi a különböző generációk közötti párbeszédet és egymás eredményeinek – kölcsönösen megbecsülve azokat – az igazság minél jobb megismerésére történő felhasználását. Ez már a tudománynak az a sajátossága, ami a feltárt igazságot az igazságnak megfelelően törekszik továbbadni, nem öncélú módon, hanem a közösség javát szem előtt tartva. Az így megismert és elsajátított szellemi érték maradandóan tudja szolgálni az egész emberi társadalmat – fogalmazott Szuromi Szabolcs.

A rektor ezt követően átadta a PPKE legmagasabb tudományos elismerését, a Pázmány-plakettet, amely elismerésben kilencen részesültek ebben az évben. A Hittudományi Karról Erdő Péter bíboros, az egyetem nagykancellárja, valamint Dolhai Lajos és Puskás Attila; a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról Almási Zsolt és Pataky Ilona; a Jog- és Államtudományi Karról Lábady Tamás és Vokó György; az Információs Technológiai és Bionikai Karról pedig Freund Tamás és Karmos György.

Franco Anelli, a milánói Szent Szív Katolikus Egyetem rektora, aki erre az alkalomra érkezett Magyarországra, előadásában az egyetemről, az új humanizmusról és a tudás egységéről beszélt. Határozottan kijelentette, hogy az egyetemeknek az erkölcsös tudomány talaján kell állniuk, és tevékenységük célja nem elsődlegesen a piac kiszolgálása, hanem a felhalmozott emberi ismeret minden területen történő továbbfejlesztése. Hangsúlyozta: ebben a feladatban a katolikus egyetemeknek komoly felelősségük van szerte a világon.

Ezt követte az ünnepélyes doktorrá avatás és a habilitációs diplomák átadása, amelynek keretében huszonöten vehették át oklevelüket, a hallgatókat az egyetemi Szenátus tagjai kézfogásukkal doktorrá fogadták.

Az ünnepség délután a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karának épületében az úgynevezett Dies Academicusszal folytatódott, melyen a különböző tudományterületek szemszögéből megvilágított központi téma ebben az évben az emberi személy kérdésköre volt.

Az előadásokat megelőzően Szuromi Szabolcs postumus Pro Universitate díjjal ismerte el Radnay József és Roska Tamás munkásságát. Az egyetem munkatársai közül sokéves munkájuk elismeréseként oklevelet vehetttek át Juhász Emőke, Stefán Katalin, Ágostonné Szabó Edit, Szitáné Németh Éva, Dragomán Orsolya és Zsombory Gábor.

A Dies Academicus keretében Vincze Krisztián Az emberi személy teológiai megközelítésből, Kovács Ilona A megismerés első foka: az érzékelés, Lábady Tamás Az emberi személy az új Polgári Törvénykönyvben, Hámori József Egy vagy két kultúra határozza meg az emberi személyiséget? és Szuromi Szabolcs Az emberi személy kánonjogi megközelítésből címmel tartottak előadást.

Fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria