Pázmány-ritkaságokra leltek Gyöngyösön

Kultúra – 2015. február 24., kedd | 15:12

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstára könyvgyűjteményének feldolgozása során a közelmúltban különleges ritkaságok kerültek elő: Pázmány Péter posztilláinak (egyházi szónoki beszédeinek) két kiadása – számol be az Egri Főegyházmegye honlapja.


A mű az egyházi év vasárnapjaira és főünnepeire írott beszédeket tartalmazza. Ez az egykori esztergomi érsek életében megjelent utolsó könyv rendkívüli népszerűségnek örvendett, és a szakirodalom Pázmány legnagyobb hatású művének tartja. Első alkalommal 1636-ban Pozsonyban adták ki.

A napokban a gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstárában föllelt példány ennek egy 1695-ben, Nagyszombatban megjelent újabb kiadása. Külön értéke a kötetnek, hogy a gyöngyösi származású Szécsényi György esztergomi érsek adatta ki elődje munkáját. Az első példány lapjai között Zatykó (József) Béla egykori tatai, később gyöngyösi (1848–1875) plébánoshoz írt levél található 1844-ből. Feltételezhető, hogy ő volt a könyv előző tulajdonosa.

A másik példány vége csonka, amelyet kézirattal pótolt egykori olvasója: „Index Pazmani” jegyzéssel. Ha hihetünk a címlapjára írt bejegyzésnek, akkor ennek tulajdonosa nem kisebb személyiség volt, mint Madarassy János egri kanonok és csillagász, aki Egerben és Nagyszombatban tanult. 1765-ben jegyezte be nevét a fellelt példány címlapjára. Madarassy egy évtizeddel később, Eszterházy Károly érsek jóvoltából a bécsi obszervatóriumban volt gyakornok, később az egri csillagda igazgatója lett (1774–1784). Jelentős szerepe volt az egri csillagászati eszközök beszerzésében.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria