Pécsen látható a velencei Szent Márk-bazilika mozaikjait bemutató tárlat

Kultúra – 2014. október 29., szerda | 10:10

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat részeként október 27-től a pécsi dóm kőtárában tekinthető meg „A megváltás titka – a velencei Szent Márk-bazilika mozaikjai” című vándorkiállítás.

Az Olaszországból Budapestre, majd Pécsre érkezett tárlatot Udvardy György megyéspüspök nyitotta meg hétfőn, október 27-én. A velencei Szent Márk-bazilika mozaikjait bemutató tablók kísérőszövegeit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem olasz szakos hallgatói fordították tanáruk, Domokos György vezetésével, aki a megnyitón rövid tárlatvezetést tartva beszélt a mozaikokon ábrázolt jelenetek szimbolikájáról és stíluseszközeiről. Jelen kiállítás a harmadik hasonló együttműködés a Meeting Mostre egyesülettel, mely a Rimini Meeting idején bemutatott kiállításokat utaztatja a találkozó végeztével.

Az „aranytemplomként” (chiesa d’oro) ismert velencei székesegyház 828 óta őrzi Szent Márk evangélista földi maradványait, melyek kalandos úton kerültek Alexandriából Velencébe. A ma látható épület elődjének építését 828-ban rendelte el a dózse a relikviák méltó elhelyezésére; a jelenlegi bazilika valószínűleg a 11. században épült. Mozaikfelülete 800 négyzetmétert tesz ki, a muranói üveggyárban készült mozaikkockákból áll; az aranyozáshoz színarany lemezeket használtak fel. Az apszisban Krisztus Pantokrátor-ábrázolás látható, alatta Velence védőszentjei; a mozaikok másik csoportja Krisztus életét jeleníti meg; ezenkívül Mária élete, az apostolok, próféták szerepelnek a bazilika falait beborító mozaikokon.


A kiállítás Pécsre érkezése kapcsán érdemes kiemelni a Velence és Pécs közötti történelmi kapcsolatot: Orseolo Ottó Péter velencei dózse fia volt az az Orseolo Péter magyar király, aki a pécsi székesegyházat építtette, és akit ide temettek el. Most ennek a székesegyháznak a román kori kőtárában csodálhatók meg közelről, a tablók segítségével a velencei mozaikok.

A tárlat december 15-éig látogatható a Dóm-kőtárban.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria