Peking rugalmasságot és gyakorlatiasságot vár a Vatikántól a kétoldalú kapcsolatokban

Ferenc pápa – 2016. február 5., péntek | 17:05

Pekingben Ferenc pápa és a Vatikán közeledési szándékaként nyugtázták a katolikus egyházfő Kínával kapcsolatos minapi szavait, egyúttal a kétoldalú kapcsolatépítés rugalmas és gyakorlatias útját szorgalmazzák a Szentszéknél – erről a kínai külügyminisztérium szóvivője beszélt február 4-én Pekingben.

Ferenc pápa a napokban a közelgő holdújév alkalmából Kínát méltató terjedelmes interjút adott a hongkongi Asia Times internetes hírportálnak. Ebben a világ legnépesebb országának népét és vezetőjét is üdvözölte.

Az interjú nagy nemzetközi visszhangot keltett, hiszen Peking és a Szentszék között nincsen hivatalos kapcsolat, a Vatikán Tajvant ismeri el mint Kínai Köztársaságot, s ez kizárja a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, Pekinggel. Mindazonáltal évek óta meg-megújuló kezdeményezéseket tesznek mindkét részről arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat rendezzék, illetve szorosabbra fűzzék.

„Kína őszintén törekszik kapcsolatainak javítására a Vatikánnal, és ezt erőfeszítéseivel már ki is fejezte” – jegyezte meg Lu Kang szóvivő. Hozzáfűzte: kormánya reméli, hogy a Vatikán ugyancsak megteremti a viszony normalizálásához szükséges feltételeket.

A felek közti egyik legfontosabb kérdés az, hogy ki nevezze ki a püspököket, mibe lehet beleszólása a Szentszéknek a helyi egyházi ügyekben. Peking a múltban rendszeresen szentelt fel püspököket pápai jóváhagyás nélkül. 2015 augusztusában ugyanakkor a Honan tartománybeli Anjang városban már egy olyan püspököt iktattak be, akinek személyével mindkét oldalon egyetértettek.

Sajtóértesülések szerint egyfajta kompromisszumos megoldásként a felek már hajlanának annak elfogadására, hogy a püspököket a pápa válassza ki, de a kínai egyházügyi hatóságok által jóváhagyott listáról.

A Global Times című angol nyelvű napilap szakértője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez lenne az együttműködés úgynevezett „kínai modellje”. Kínában több tízmillió keresztény él és gyakorolja vallását, közülük becslések szerint 9-12 millió lehet a katolikusok száma.

A külügyi sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, miszerint várható-e Ferenc pápa kínai látogatása, a szóvivő kitérően annyit mondott: „Két ország hasonlóan erős politikai karizmával rendelkező vezetője, akik bátor és határozott támogatói a reformoknak, meglepő és ígéretes megoldásra juthatnak.”

Forrás: MTI

Fotó: Cruxnow.com

Magyar Kurír