Péliföldszentkereszt is bekapcsolódott az Ars Sacra Fesztiválba

Megszentelt élet – 2014. szeptember 22., hétfő | 17:05

„Péliföldszentkereszt. Kegyhely és szalézi bölcső” címmel szeptember 20-án nyílt meg az Ars Sacra Fesztivál Nyitott Templomok Napja keretében az a kiállítás, amely egy kissé rendhagyó, elgondolkodtató módon mutatja be a szalézi letelepedés színhelyét – tájékoztat a Szaléziak.hu.

B. Varga Judit a templom melletti folyosóra álmodta meg a tárlatot, melynek megnyitója a templomban zajlott.

Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök „Folytatjuk az ünneplést!” szavakkal üdvözölte a megjelenteket, emlékeztetve őket, hogy még egy hét sem telt el a felújított templom megáldása óta, és ismét ünnepi alkalomra hívhatták a környékbelieket.

Völner Pál országgyűlési képviselő köszöntője után a nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola diákjainak rövid műsora, majd Hegedűs Andrásnak, az esztergomi Pírmási Levéltár igazgatójának megnyitó előadása következett.

Először a keresztről szólt az igazgató, hiszen a kiállítás is a Szent Kereszt tiszteletének felidézésével indul, majd rámutatott: nem véletlen, hogy a kiállításon kiemelt installációban látható a kegyhely 18. századi úrmutatója. A díszes monstrancia érdekes, egyedi megoldásként egy paraván mögé, mint egy tabernákulumba rejtve, kereszt alakú nézőkén keresztül tekinthető meg. Felhívta a figyelmet a 18-19. századi fogadalmi, ún. votív tárgyakból készült bemutatóra, amely azt illusztrálja, hogy elődeink bizalommal jöttek ide Isten segítségét kérni különböző bajainkban. Több csodás gyógyulás is történt a kegyhelyen, és azok a zarándokok hozták ezeket a változatos formájú tárgyakat hálából, akik imája meghallgatást nyert.

Hegedűs András aláhúzta, hogy a kegyhelyhez szorosan kötődő tárgyakon túl a kiállítás bemutatja a hely történeti múltját is, érthető módon a szalézi korszakra helyezve a hangsúlyt.

A megnyitó beszédből az is kiderült, hogy a kiállításon látható egy album másolata is, amely ebben az évben került elő a Prímási Levéltárból, és amelyet a péliföldszentkereszti szaléziak ajándékoztak Mindszenty József hercegprímásnak hűségük jeléül. „Ennek a hűségnek kiemelkedő alakja az elmúlt évben boldoggá avatott Sándor István, akinek portréja zárja a kiállítást. Az ő küldetésében – mint a szaléziak küldetésében általában – kiemelten fontos volt az iparos fiatalság nevelése, ez pedig a magát munkáshatalomként meghatározó ateista diktatúra számára hihetetlen volt, mert szerintük istenhívő munkás nem létezhet. Ebben pedig tévedtek” – hangsúlyozta hegedűs András.

A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál hetében, szeptember 28-ig minden nap 10 és 18 óra között látogatható, de a szaléziak szándéka szerint a fesztivál után legalább még egy hónapig megtekinthetik az érdeklődők.

Magyar Kurír