Piarista pedagógiai napokat tartottak a rend jubileumi évében

Megszentelt élet – 2017. október 16., hétfő | 16:10

A hagyomány szerint kétévente megrendezett piarista pedagógiai napokat október 6. és 7. között Siófokon tartották. Az idei rendezvény témája „Kalazanciusi identitásunk” volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A programon közel ötszázan vettek részt a Piarista Rend Magyar Tartományából: szerzetesek, civil pedagógusok, fejlesztő szakemberek, tartományfőnökségi munkatársak. A külföld érkezett piarista vendég Miguel Giraldez Európáért felelős generálisi asszisztens volt, aki Identitásunk forrása: Kalazancius címmel tartott előadást péntek reggel a szentmisét, valamint Lázár László oktatási igazgató és Labancz Zsolt tartományfőnök konferencianyitó gondolatait követően.

A résztvevők személyes hangvételű, rövid előadásokat hallhattak a szerzetes és világi munkatársaktól a kalazanciusi identitáselemekről, vagyis a gyerekek és a fiatalok központi szerepéről, a szegények melletti elköteleződésről, a színvonalas nevelői és lelkipásztori munkáról, az evangélium hirdetéséről, a társadalom megújításáról, a megosztott küldetésről, a család bevonásáról, a kísérésről, a nevelők felkészítéséről és az Egyházhoz tartozás érzéséről.

A témához kapcsolódó kiscsoportos műhelyeken a jelenlevők interaktív formában, közösen gondolkodhattak e témakörökről, s oszthatták meg egymással elképzeléseiket, véleményüket és javaslataikat mindezek vonatkozásában.

Másnap a reggeli imádság és napindító gondolatok után a magyar piarista identitás jellemzőiről és formálódásáról hallhatták Koltai András levéltárvezető történeti áttekintését, majd a tavaszi, Chilében megrendezett piarista pedagógiai világkonferenciáról számoltak be az azon résztvevők: Labancz Zsolt tartományfőnök, Lázár László oktatási igazgató, Balla János, Galaczi Tibor, Guba András piaristák, Keszeli Sándor szegedi tanár, Mikulás Domonkos kecskeméti igazgató és Székely Zoltán fejlesztő munkatárs, budapesti tanár.

A budapesti és a szegedi iskola diákjai humoros és egyedi tolmácsolásban a piarista diák identitás elemeit és az oktatási intézmények jellegzetességeit mutatták be.

Szombat délután intézményenként, a vezetői csapatok tagjainak összehangolásával a résztvevők strukturált beszélgetést folytattak, majd a Piarista Pedagógiai Alapképzés (PIPA) képzés résztvevőinek köszöntése következett.

A kétnapos gazdag és színes program szentmisével zárult.

2017-ben két jelentős eseményt is ünnepelnek a piaristák: a rend alapításának négyszázadik és a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját.

Forrás és fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria