Pietro Parolin nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak

Nézőpont – 2015. március 20., péntek | 9:47

A Tunéziában végrehajtott drámai merénylet, az irgalmasság szentéve és a korrupció jelensége kapcsán nyilatkozott Pietro Parolin bíboros államtitkár a Vatikáni Rádiónak egy római konferencia előtt. A Vatikáni Rádió összefoglalóját adjuk közre.

A konferenciát a kancellária épületében rendezték meg Románia és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai visszaállításának huszonötödik évfordulója alkalmából.

„Nagyon kegyetlen és embertelen, teljesen felfoghatatlan cselekedet. Minden szempontból elítélendő. Abban kell reménykedni, hogy Isten nevében nem követnek el többé erőszakot” – kommentálta a vatikáni államtitkár a Tunéziában történteket.

Az irgalmasság szentéve gyümölcseivel kapcsolatban Parolin bíboros elmondta: „Ahogy II. János Pál fogalmazott, az irgalmasság Isten orvossága az emberiség gonoszságaira. Annak a reményének adott hangot, hogy a szentévet, ez az orvosságot kivételesen nagy adagokban használják fel, és ennek következtében valóban meg tud gyógyítani minden rosszat és sebet, amitől a mai társadalom szenved.”

E bűnök közé tartozik a korrupció, amely különösen is sújtja Olaszországot – állapította meg az újságíró. A vatikáni államtitkár ezzel kapcsolatban így válaszolt: „Ebből is ki kell gyógyulni. Az orvosság akkor hat, ha a beteg nyitott az elfogadására, és engedi, hogy hasson. Mindenki részéről nagy elkötelezettségre van szükség, hogy leküzdjük ezt a jelenséget, és hogy becsületesen éljünk az élet minden területén.”

„A Szentszék együtt kíván működni Romániával a kétoldalú kapcsolatok megerősítése érdekében, illetve az egyetértés és a béke előmozdítása terén a világban” – hangsúlyozta a vatikáni bíboros államtitkár a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok visszaállításának huszonötödik évfordulóján tartott rendezvényen.

Bemutatták Bogdan Tătaru-Cazaban és Mihail-Constantin Banciua  Románia – Szentszék. 25 évvel a diplomáciai kapcsolatok visszaállítása után című kötetét, mely a Vatikáni Könyvkiadónál jelent meg. A fényképekkel gazdagon illusztrált kiadványban közreadják a pápák és a diplomáciai képviselők megnyilatkozásait, amelyek a nagykövetek megbízólevelének bemutatásakor hangzottak el. A kötet antológiát is tartalmaz Románia – híd Kelet és Nyugat között címmel. Ebben pápák, román elnökök, a román ortodox egyház pátriárkáinak és a katolikus egyház képviselőinek beszédeiből, üzeneteiből nyújtanak válogatást.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria