Piis Meritis lelkészi érdemkereszttel tüntették ki Németh László hódmezővásárhelyi plébánost

Hazai – 2016. június 29., szerda | 11:45

A hősi halottak emlékezetének megőrzéséért végzett szolgálatáért a lelkészek érdemkeresztje (Piis Meritis) ezüst fokozatát vehette át június 27-én este Németh László esperes. A Történelmi Vitézi Rend medálját Szent László király napján adták át a hódmezővásárhelyi Szentháromság-templomban.

Németh László esperes, hódmezővásárhelyi plébános részére vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya a magyar nemzetért hősi halált haltak emlékének őrzéséért, a katonasírok ápolásában végzett önzetlen és segítő együttműködéséért adományozta a Piis Meritis kitüntetés ezüst fokozatát. Az elismerést vitéz Kerecsen László törzskapitány adta át a hétfői szentmisét követően a belvárosi katolikus templomban.

Megköszönve a kitüntetést Németh László úgy fogalmazott, hogy a hősi sírok gondozása és a hazáért elhunyt honvédek emlékének megőrzése minden magyar ember kötelessége kell hogy legyen. Ő e „parancsolatot” követve támogatja azon kezdeményezéséket, amelyek a katonahősök emlékezetének ápolását szolgálják. A Piis Meritis díj átadását követően a Szentháromság-templom hívei neve napja alkalmából is köszöntötték plébánosukat.

Idén Hódmezővásárhely városa is kitüntette a plébánost: kiemelkedő lelkipásztori, hitéleti és közösségszervező munkássága elismeréseként Pro Urbe díjat vehetett át.


Az eredetileg tábori lelkészek számára adományozható érdemkeresztet I. Ferenc király alapította 1801-ben. Arany fokozatával olyan tábori lelkészeket kívántak jutalmazni, akik ütközetben vagy az ellenség által közvetlenül veszélyeztetve szolgáltak. Az ezüst fokozatot olyanok kapták meg, akik közvetlenül részt vettek az ellenség elleni cselekményekben – olvasható a Magyar katolikus lexikonban. A 20. század folyamán az érdemkereszt békeidőben is adományozhatóvá vált. Kiérdemelhette az a személy, aki katonai lelkipásztorkodás terén hosszú éveken át kiválóan és nagy buzgalommal teljesítette szolgálatát.

Forrás és fotó: Elek András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria