Politikai célú dezinformációs hadjáratok – A „fake news” világa

Nézőpont – 2017. november 17., péntek | 19:22

Az alábbiakban Charles de Pechpeyrou publicisztikáját adjuk közre magyar nyelven, mely a L’Osservatore Romano vatikáni napilapban jelent meg november 16-án.

Gyors kérdés-felelet párbaj játszódott le London és Moszkva között néhány félhivatalos nyilatkozat útján beavatkozások kölcsönös vádjának kontextusában. Theresa May brit miniszterelnök a Mansion House-ban megrendezésre kerülő hagyományos Lord Mayor’s Banqueten azzal vádolta Oroszországot, hogy „nyugati demokráciák” választási folyamataiba avatkozik bele. Tudjuk, mit csináltok, „nem fog sikerülni”, fogalmazott a kormányfő, ezzel mintegy igaznak ítélve olyan feltételezéseket, mint a más országok választási ügyeibe való beavatkozás, elsőként említve az Egyesült Államokat, a cyber kémkedés, az „információ fegyverként való használata”, a nyugati „szabad demokráciák aláaknázása” fake news, azaz álhírek lövöldözésével. Az orosz külügyminiszter azonnal reagált, minden vádpontot visszautasított.

A fake news és az interneten megjelenő információk manipulációja tehát, úgy tűnik, bárhol a világon okozhat károkat más országok demokratikus folyamataiban, mint amilyenek a választások és a véleménynyilvánító népszavazások. Erről a spanyol kormány is meg van győződve. Alfonso Dastis külügyminiszter a katalán függetlenségi népszavazás napjaiban, elsősorban a közösségi médiában lezajlott „dezinformációs és manipulációs” tevékenységek sorozatáról számolt be nemrég európai kollégáinak. Történt egy kezdeményezés, mely pozitív visszhangra talált az Európai Unió részéről, miszerint Európa miniszterei megegyeztek egy vizsgálatsorozat elindításáról, hogy kiderüljön, pontosan mi is történt. Továbbá szerveződik egy munkacsoport akadémikusokból és kommunikációs szakértőkből, akiknek a feladata lesz az álhírek elterjedésének megakadályozása és azok semlegesítése.

A dezinformáció jelensége, illetve a hamis információk stratégiai célból történő szándékos elterjesztése egyre inkább elharapódzni látszik az egész világon. Az amerikai Freedom House nevű politikai kutatóintézet szerint a tavalyi év során több mint harminc ország kormányzata használt digitális eszközöket közösségi oldalakon való propagandatevékenység, nézeteltérések lecsendesítése vagy a közvélemény irányítása céljából. Az olyan digitális eszközök, mint a trollok, a botok – olyan felhasználói fiókok, melyek üzeneteket küldenek szét, miközben valódi felhasználóknak adják ki magukat – és az álhíroldalak lehetővé teszik nemcsak a hazai, de a külföldi választásokba történő beavatkozásokat is, állítják amerikai kormányfüggetlen szakértők. „A fizetett kommentátorok és a politikai botok alkalmazása a kormányzati propagandát megalapozandó mára már globálissá fejlődött” – mutatott rá Michael J. Abramowitz, a Freedom House elnöke.

Ha egyfelől kijelenthetjük, hogy Ázsia legbefolyásosabb hatalmai a fake news szakértői lettek, másfelől meg kell állapítanunk, hogy a dezinformációk egyik legközkedveltebb áldozatává, mind a nyomtatott sajtó, mind a politikai élet részéről egyértelműen Afrika vált. Megfigyelhető egy különösen Európa-szerte elterjedt jelenség is, melyet a Földközi-tenger déli partjairól érkező illegális migrációs krízis csak súlyosbított. Ebben a szituációban Afrika ismerőinek a feladata – mint amilyenek a komboniánusok, akik ebben az évben ünneplik alapításuk 150. évfordulóját –, hogy a fekete kontinenssel kapcsolatos Európában elterjedt álhíreket szétoszlassák. „Gyakori például a migránsok által behozott betegségektől, vagy a nők elleni erőszaktól való félelem gondolata”, meséli lapunknak a Komboniánus Misszió egyik tagja, „és ezért igyekszünk mi kommunikálni mindig azt, amit a terepen látunk, és hallatni a hangunkat ezekben a kérdésekben”.

Hogy ledöntsük az előítéleteket, el kell mondanunk, mi is történik valójában. Ezt tette november 14-én Rómában a sajtó nyilvánossága előtt a misszió néhány képviselője, akik beszéltek a migráció emberi oldaláról, az emberkereskedelemről, valamint gazdasági aspektusokról, Afrika ásványkincseinek értéken aluli elárusításáról, illetve a vidéknek multinacionális cégek vagy más befolyásos gazdasági hatalmak által történő elpusztításáról, kiszipolyozásáról.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás: L’Osservatore Romano

Fotó: Pixels

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria