„Pronto, qui Francesco” – Ferenc pápa Schönborn bíborosnak gratulált

Kitekintő – 2015. január 23., péntek | 19:00

A január 22-én hetvenedik születésnapját ünneplő Christoph Schönborn tiszteletére rendezett ünnepi ebéden megszólalt az egyik vendég telefonja. Ferenc pápa jelentkezett, és a bíborost kérte: boldog születésnapot kívánt az osztrák főpásztornak.


A bécsi Stephansdom plébániájának dísztermébe voltak hivatalosak azok a vendégek, akik együtt ünnepeltek az osztrák bíboros hetvenedik születésnapján. Olyanok vettek részt a díszebéden, akiknek „nem könnyű az életük” – írja az egyházmegye közleménye. Ötvenen ülték körül az ünnepi asztalt.

A meghívottak igazi születésnapi meglepetéssel készültek: tekervényes utakon felvették a kapcsolatot Ferenc pápával. Egyszer csak megszólalt az egyik vendég telefonja. „Viva il Papa!” felkiáltással nyújtották át a készüléket a mit sem sejtő bíborosnak. Ferenc pápa jelentkezett, és a mélyen meghatódott főpásztornak olaszul kívánt boldog születésnapot.

A vendégek más ajándékkal is készültek: összegyűjtötték az osztrák tudományos, kulturális, politikai és közélet prominensei Schönborn bíborosnak küldött jókívánságait. Kreatív gratulációkat kapott Christoph Schönborn: a fizikus Anton Zeilinger megfejtendő matematikai feladványt küldött, volt, aki rajzolt, verset írt. Gratulált és köszönetet mondott Schönbornnak Heinz Fischer köztársasági elnök is. A ciszterci fenntartású heiligenkreuzi XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola hallgatói a Facebookon jutatták el gratulációjukat a bíborosnak.

Christoph Schönborn 1945. január 22-én született a csehországi Skalka várkastélyban. A második világháború után a Beneš-kormány, majd az új sztálinista rezsim a német nyelvű lakosokat elüldözte Csehországból, ezért kilenc hónapos korában családja Ausztriába menekült. 1963-ban belépett a domonkos rendbe, és megkezdte a közösség Bonn melletti főiskoláján teológiai és filozófiai tanulmányait, majd a bécsi egyetemen pszichológiával kiegészítve folytatta. Ezt a Sorbonne és az Institut Catholique követte.

Franz König bíboros 1970. december 27-én Bécsben pappá szentelte. 1973–1975 között egyetemi lelkész Grazban. 1975-től a svájci Fribourgi Egyetemen dogmatikaprofesszor. 1980-ban a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja lett, 1987-től 1992-ig a Katolikus Egyház Katekizmusának szerkesztőségi titkára volt. 1995. szeptember 14-én Bécs érsekévé nevezték ki. Az 1998. február 21-i konzisztóriumon II. János Pál pápa bíborossá kreálta.

Tagja a Hittani Kongregációnak, a Keleti Egyházak Kongregációjának, a Katolikus Nevelés Kongregációjának, a Kultúra Pápai Tanácsának és az Egyházi Kulturális Örökségvédelmi Pápai Bizottságnak. 2011. január 5-én az elsők között nevezték ki az újonnan létrehozott Új Evangelizáció Pápai Tanácsának tagjai közé.

Forrás és fotó: Erzdiözese Wien

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria