Provinciatalálkozót és provinciagyűlést tartottak a jezsuiták

Megszentelt élet – 2015. április 17., péntek | 15:19

A húsvét utáni kedden, április 7-én tartották szokásos éves provinciatalálkozójukat a magyar jezsuiták Budapesten. A következő napokban pedig, április 8–11-ig Dobogókőn rendezték meg a provinciagyűlést a 2016-os általános rendgyűlésre készülve – tájékoztat a Jezsuita.hu.

A szokásos éves provinciatalálkozó keretében hálát adtak a jubilánsokért, valamint megünnepelték P. András Attila SJ és P. Vízi Elemér SJ örökfogadalom-tételét.

A dobogókői Manrézában tartott provinciagyűlésen huszonhárman voltak jelen. A legidősebb generációt Nemeshegyi Péter (92) és Deák Ferenc (90) atyák képviselték, a legfiatalabb résztvevő pedig Nagy Bálint volt, aki Dublinból, a terciából (a jezsuita novíciusok harmadik probációs ideje – a szerk.) érkezett haza a gyűlés idejére.

A program részét képezték közös és kiscsoportos megbeszélések, egyéni és közösségi imák és sok informális találkozás, beszélgetés.

Április 10-én, péntek délután került sor az elektorválasztásra. A magyar provincia képviseletére P. Vízi Elemért választották meg elektornak, helyettesének – akadályoztatása esetére – pedig P. Lukács Jánost. Az új eljárásrend szerint testvérküldötteket is ajánlhattak, akik közül az európai három asszisztencia szintjén választanak majd ki egyet az általános rendgyűlésen való részvételre. E további megfontolásra a magyar jezsuiták Fr. Nagy Ernőt választották meg.

A rendi hagyományban a provinciagyűlés az általános rendgyűlést előzi meg, fő célja a helyi előkészület a rend 2016 őszére meghirdetett általános gyűlésére. Ez a két fontos fórum Jézus Társaságában, melyek alkalmával a hierarchikus rendben megjelenik a demokratikus visszacsatolás. A legutóbbi általános rendgyűlés 2008-ban volt, ennek során az egész jezsuita rend képviseletében több mint kétszázan megválasztották a jelenlegi generálist, P. Adolfo Nicolást. Ő jövőre betölti a nyolcvanadik életévét, így a 2016-os általános rendgyűlés feladata lesz lemondásának elfogadása és utódjának megválasztása.

* * *

A rend általános elöljárója, a P. generális kérésére a magyar provinciagyűlés megfogalmazta az általános rendgyűlés számára azt a három prioritást, amit a Szent Ignác-i lelkigyakorlatok központi elmélkedése, a Krisztus Király-elmélkedés alapján végeztek:

KRISZTUS KIRÁLY ARRA HÍV BENNÜNKET, HOGY...

erősítsük meg formációnknak és életmódunk egész életen át tartó megújításának jezsuita jellegét azáltal, hogy

– Istennel élünk,
– engedjük, hogy elmélyítse személyes kapcsolatunkat Vele, és hogy ezt oszthassuk meg másokkal,
– megerősítjük a „societas amoris”-t, és
– több figyelmet szentelünk az atyai kormányzás és a szubszidiaritás jobb egyensúlyának.

jobban elmélyítsük hivatásunk intellektuális területeit azáltal, hogy

– komolyan vesszük jezsuita formációnkat,
– igyekszünk megérteni a világot és szembenézni intellektuális kihívásaival,
– nagylelkűen válaszolunk a helyi egyház szükségleteire,
– beépítjük életünkbe a szociális igazságosság dimenzióját, és
– adottságainkat a fiatalok és felnőttek képzésének szolgálatában használjuk.

a kiengesztelődést és a szegényeket szolgáljuk azáltal, hogy

– az Istennel vagyunk, és így a különböző vallások, politikai irányzatok, szociális csoportok között a kiengesztelődés eszközei legyünk, az egész teremtés javára.
– Isten arra kér minket, hogy különösképpen is kapcsolódjunk a szegény és marginalizált emberekhez, nemcsak segítve őket, hanem osszuk meg hétköznapi életük örömeit és nehézségeit, és legyünk a szegények hangja.

Fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria