Pünkösdölés Peresztegen

Kishírek – 2017. június 12., hétfő | 11:48

A pünkösdölés népszokásaiból adtak elő egy összeállítást peresztegi lányok június 3-án, az ünnep előnapján a sopronszécsényi Szent Vid-templomnál, június 4-én pünkösdvasárnap pedig a peresztegi Szent Miklós-templomnál, a pünkösdi szentmisét követően.

Néhány évvel ezelőtt Peresztegen felelevenítették a pünkösdölés, a pünkösdi királynéjárás hagyományát. A régi népszokás szerint házról házra jártak a lányokból álló csoportok, legfiatalabb társukat vezetve, aki a pünkösdi királyné szerepét játszotta. Ebből a hagyományból állítottak össze előadást a peresztegiek június 3-án Sopronszécsényben, a Szent Vid-templomnál, majd pünkösdvasárnap Peresztegen, a Szent Miklós-templomban tartott ünnepi szentmisét követően. (A mai Pereszteg község Sopronszécsény és Pereszteg egyesítéséből jött létre.)

A lányok fehérbe öltözve a Szentlélek eljöveteléről énekeltek, közben szintén fehér színű kendőből sátrat formáltak a pünkösdi királynéknak választott társaik fölött; a pünkösdölés végén bő termést és termékenységet kívántak.

Forrás: Győri Egyházmegye/Nagy Zoltán (Pereszteg)

Fotó: Nagy Zoltán (Pereszteg)

Magyar Kurír