Pure Fashion – a divatmisszió főzőiskolája Kecskeméten

Hazai – 2015. március 27., péntek | 12:50

A női hivatás szépségében megerősítést nyújtó, az azzal járó felelősséget is tudatosító Pure Fashion program a középiskolás korú lányokat a divat nyelvén szólítja meg. Március 28-án Kecskeméten ezúttal főzőiskolán vehetnek részt a jelentkezők. A Parázs Pasztorális Központ tájékoztatott.


A Pure Fashion divatmisszió. A program 2014 szeptemberében indult Bács-Kiskun megye székhelyén, a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) kezdeményezésére. Ez az 1997 óta tevékenykedő civil egyesület működteti a Parázs Pasztorális Központot is. A Pure Fashion program keretében ezúttal főzőiskolába hívják az érdeklődőket: a lányok a Széchenyi István Vendéglátó-ipari Szakközépiskola tankonyhájában tanulhatnak egészséges ételeket készíteni. Mészáros Krisztina, a SZÉK tagja és a Pure Fashion program munkatársa elmondta: arra szeretnének példát adni a lányoknak, hogyan állíthatnak össze könnyen elkészíthető és egészséges menüt. Felhívják a figyelmüket arra, nem mindegy, hogy mi és honnan kerül a család asztalára. A program közös ebéddel, beszélgetéssel zárul a vendégvárás előkészületeinek témáiról és a receptekről.


A Pure Fashion a saját nyelvükön szólítja meg a kamasz lányokat egy számukra érdekes témán, a divaton keresztül. Innen vezet a „mélyebb vizekre” sokoldalú programjuk. Ennek része az önismeret, a szociális érzékenység ébresztése, a kommunikációs készség fejlesztése, illetve a szerelem, a párkapcsolat, a szexualitás, az egészséges életmód, a szabadság, a döntések és a felelősségvállalás témaköreinek közösségi feldolgozása. A témákhoz gyakorlati rész is párosul, így kozmetikai és bőrgyógyászati tanácsadás, etikett, mozgáskultúra, mini főzőkurzus, különféle műhelymunkák. Mindennek célja, hogy megéreztesse: nőnek lenni jó, és hivatást jelent. A programok segítenek felismerni a személyiség értékeit, és meg is erősítik ezeket; egy olyan értékrendet alapoznak meg, amelyre a résztvevők később az életüket építhetik.

Módszertanuk alapját a Regnum Christi apostoli mozgalom ifjúsági programokban alkalmazott szemléletmódja képezi. A kamaszok kérdéseiből indulnak ki. Élmények nyújtásával próbálnak segíteni nekik abban, hogy megtalálják a válaszokat, és saját tapasztalataik alapján meghozzák döntéseiket.

Mészáros Krisztina beszámolt arról, hogy Kecskeméten számos középiskolában tartottak osztályfőnöki órát a 9–10.-eseknek, hogy megismertessék programjukat. Nagy érdeklődést váltott ki a kezdeményezés, de a kétéves elköteleződést (havi egy szombati alkalommal) végül tizenhét lány vállalta. A divat világából kiindulva érdeklődést keltő program megtalálja az utat a belső értékek hangsúlyozásában is, és meg tudja teremteni a külső és belső szépség egyensúlyát.

Az Amerikából elterjedt Pure Fashion program jelenleg közel húsz országban működik, 2007 óta Magyarországon is. Képzéseit hazánkban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, így tudták 2012-ben országos szintűre emelni  a vezetőképzést. A budapesti és a győri helyszín mellett 2014-ben Kecskeméten is elindult az alapkurzus.


Fotó: Pure Fashion

Magyar Kurír

kamasz lány

Kapcsolódó fotógaléria