Püspöki címeres üvegablakkal gazdagodott a fehérvári egyházmegye – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. november 20., csütörtök | 10:51

Minderre a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára fenntartásában működő, teljesen rekonstruált Szent István téri épület átadóünnepségén került sor november 14-én Székesfehérváron – tájékoztat az egyházmegye.

Az ünnepség keretében átadták az egykori egyházi tulajdonú (préposti házként, majd rendházként funkcionáló) épület műemlék bútorait és ólombetétes díszablakait, valamint visszahelyezték az épület egykori kápolnájában a volt Ferenc József Nőnevelő Intézet alapító emléktábláját.

Köszöntőt mondott Spányi Antal megyéspüspök.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az átadón különleges ajándékot adományozott a Székesfehérvári Egyházmegyének: a Prohászka Ottokár püspök címerét ábrázoló üvegablakot, amelyet a levéltár 1942/43 fordulóján rendelt meg a családi címerek sorozatába.

Az üvegablakokat Jeney Pfeiffer Károly főlevéltárnok ötletére, a megyei nemesek költségén 1942-ben készíttette a levéltár a budapesti Kopp Ferenc üvegfestészeti céggel. Az apropót a megyei közgyűlés török utáni újjászervezésének 250. évfordulója adta (1692–1942). A levéltár ekkor még a megyeháza épületében működött. Az üvegablakokat a front közeledtével leszerelték, így a pusztítást jobbára átvészelték. A háborút követően a szatmári irgalmasnővérek épületét elfoglaló levéltár tulajdonába került, és a rendszer enyhülésekor fel is szerelték az ablakokat, a ’90-es években pedig naptári illusztrációként is publikálták.

A nyilvánosság előtt eddig ismeretlen volt, hogy 1942/43 fordulóján 155 pengő értékben a családi címereket ábrázoló üvegablakokon kívül egy további, jóval nagyobb méretű ablakot (66 cm × 119 cm) is megrendelt a levéltár Prohászka Ottokár címerével. Ezt a megyeházán akkor el is helyezték, és apróbb sérülésekkel átvészelte a háborút, majd átkerült az új levéltár épületébe, de ott már soha nem használták.

Fotó: Lakata Pál

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria