Régizenekoncertet tartottak a veszprémi Szaléziánumban

Kultúra – 2016. február 4., csütörtök | 14:31

Veszprémben, a Szaléziánumban adott koncertet a Recercare Régizenei Műhely január 30-án.

A Recercare Régizenei Műhely régizenével foglalkozó muzsikusoknak biztosít lehetőséget együttgondolkodásra, kísérletezésre és fellépésre. A műhely, ahogy azt a neve is mutatja, nem állandó tagokból álló, kötött formáció, hanem egyfajta befogadóhely, így a tagok létszáma is változhat annak függvényében, épp milyen zenével foglalkozik az együttes.

A műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei. Az énekhang központi szerepet játszik mind a darabválasztásban, mind a feldolgozásban, de a hangszerelésnél nem törekszenek feltétlenül történeti hűségre, inkább a zene lényegét próbálják meg felfejteni, szabadon kezelve a rendelkezésükre álló régi hangszerek – lantok, vihuelák, gambák – és a hozzájuk társuló ütőhangszerek adta lehetőségeket.

Az együttes számos alkalommal fellépett már a veszprémi Szaléziánumban, idén először január 30-án adtak nagy sikerű koncertet itt.

Műsorukon a 12–14. századi szakrális zenei darabok mellett tánczenének is beillő művek és 15–16. századi spanyol reneszánsz alkotások is szerepeltek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria