Remete Szent Pál ünnepe Pécsett

Megszentelt élet – 2015. január 21., szerda | 12:29

Január 15-én ünnepelte a pálos rend védőszentje, Remete Szent Pál emléknapját. A pécsi közösség az ünnepi szentmise keretében újította meg szerzetesi fogadalmát – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

 

A Magyar Pálos Rend minden évben Szent Pál-kilenceddel készül a közösség főünnepére. A kilencedet idén is a hívekkel együtt imádkozták a szerzetesek a reggeli szentmisék előtt. 

A január 15-i ünnepi szentmisét idén Csóka János pálos provinciális atya mutatta be a pálosok pécsi Szent Imre-templomában. Az ünnepen részt vett Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, pálos konfráter. Csóka János atyával koncelebráltak: Farkas Béla és Kele Pál a belvárosi plébániáról, Vizi G. András márianosztrai perjel és plébános, valamint Morvay Imre Pio az irgalmasok közösségéből.

Az ünnepi szentmise homíliája után a pálos testvérek idén is megújították szerzetesi fogadalmukat, kérve hűségükhöz a Szentlélek kegyelmét és Remete Szent Pál égi közbenjárását.

A rend ősi hagyománya szerint Szent Pál ereklyéjével áldották meg a gyermekeket  az ünnepi szentmisén. 

Az egyházzenei szolgálatot Bárdonicsek László kántor és a Fodor Gabriella karnagy vezette Schola Sancti Pauli látta el.

Remete Szent Pál I. (Nagy) Lajos király országfelajánlása (1381) óta Magyarország társvédőszentje. A fehér barátok ezen a napon nemcsak önmagukért és közösségükért, de Mária országáért is imádkoznak. Ágoston testvér így könyörgött: „Forduljunk buzgón mindnyájan nemzetünk engesztelő rendjének legfőbb példaképéhez, kérve mennyei közbenjárását az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendünkért és hazánk lelki megújulásáért!”

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria