Retrouvaille: program a házasságok megmentéséért – VIDEÓVAL

Nézőpont – 2014. október 15., szerda | 19:10

Meg lehet menteni egy válságban lévő házasságot? Stephen Conway és felesége, Sandra Conway, a szinódusra meghívott házaspárok egyike, maga a bizonyíték rá, hogy ez lehetséges. A Rome Reports hírét tesszük közzé.

A dél-afrikai Conway házaspár koordinálja a súlyos kapcsolati válságot átélő párok házasságának megmentéséért küzdő Retrouvaille program munkáját Afrikában.

„A katolikus egyházhoz tartozunk, de muszlimokkal, hindukkal, metodistákkal is foglalkozunk. Ateisták is vettek már részt a programban. Vagyis bárki jöhet, akinek szüksége van segítségre” – mondja Stephen Conway.

A Conway házaspár felszólalt a szinóduson, a házasság négy stádiumáról beszéltek: idill, kiábrándulás, szenvedés és öröm követi egymást. 27 éves házasságuk alatt mindegyiket megtapasztalták már.

Sandra a saját házasságuk nehéz éveiről mesél: „Tudtam, hogy van valakije, és nem tudtam, mit tegyek. Az ember nem akarja elveszíteni a férjét. Akkor már 21 éve voltunk házasok, eleinte csak próbáltam kiigazodni a saját érzéseimen, azon gondolkodtam, föladjam-e ezt az egészet.”

Miután több szakértővel és családtaggal megbeszélték a gondjaikat, elmentek egy hétvégére a Retrouvaille szervezet lelkigyakorlatos házába, majd részt vettek egy három hónapos programban, melynek során a házaspárok sok időt töltenek együtt, és alapvető, nélkülözhetetlen ismereteket sajátítanak el, többek között a kommunikációs készségüket fejlesztik.

„Lassan rájöttem, hogy nem csak ő okozta a kapcsolatunk problémáit – folytatta Sandra. – A Retrouvaille-nek köszönhetően új életet kezdhettünk, visszakaptuk a családunkat, visszakaptam a férjemet. És azóta mindent megteszek, hogy minél több házasságot megmentsek, ha lehet.”

A Retrouvaille program 1977-ben Kanadában indult, és főleg a kommunikáció terén fejleszti a párokat. Nemzetközi viszonylatban évente mintegy 10 ezer pár vesz részt a programban, 90 százalékuk a program hatására mégsem a válást választja.

A francia retrouvaille szó azt jelenti: újrafelfedezés. Újrafelfedezni a szeretetteljes házastársi kapcsolatot – ehhez biztosít a rendkívül sikeres program segítséget.

A program egy hétvégi elvonulással kezdődik, majd három hónapon keresztül 6–12 ülés következik, ez alatt az időszak alatt olyan eszközöket, módszereket tanítanak meg a pároknak, amelyek segítenek rendbe hozni a válás felé közelítő házasságokat. A középpontban a kommunikáció áll, mely új lehetőségeket nyújt, hogy újra felfedezzék egymást a házastársak, és más, pozitívabb fényben lássák a kapcsolatukat. „Ez nem a bántás ideje, hanem a gyógyulásé” – fogalmaz a szervezet honlapja.

Főleg a házassági krízisben lévő pároknak ajánlják a programot, azoknak, akik már fontolóra vették a különköltözést, vagy már külön élnek, esetleg már el is váltak.

Egyes házaspárok már a válság első jeleinél megkeresik a Retrouvaille-t, másokat csak az egyre súlyosbodó kétségbeesés és kilátástalanság bír rá, hogy részt vegyenek a programban – ők általában az utolsó lehetőségnek tekintik ezt.

Fotó: Retrouvaille.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria