Avilai Teréz-emlékhét Spanyolországban

Megszentelt élet – 2014. április 23., szerda | 11:48

Nemzetközi kongresszussal indult az Avilai Szent Teréz boldoggá avatásának 400. évfordulója alkalmából tartott emlékhét Madridban. Az esemény a Teréz-emlékév kezdete, melyen Ferenc pápa is részt kíván venni – írja a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

Hit és istentapasztalat témában rendeztek nemzetközi kongresszust Madridban. Ezzel kezdődött meg az Avilai Szent Teréz (1515–1582) boldoggá avatásának 400. évfordulója tiszteletére rendezett emlékhét. Az ülés elnöke Saverio Cannistra, a Sarutlan Kármelita Rendtartomány római tartományfőnöke. A megemlékezés nyitánya egyben az október 15-én, a spanyol misztikus és egyháztanító főünnepén kezdődő Szent Teréz-évnek.

A spanyol katolikus egyház október 15-én készül megnyitni a Teréz-emlékévet (Ano Teresiano). Szent Teréz jubileuma nagy jelentőségű esemény az egész egyház számára. A spanyol püspöki konferencia és az egész kármelita rend ennek tudatában készíti elő az ünnep programjait.

A püspökök ad limina látogatásán februárban meghívták Ferenc pápát Avilába, a Szentatya részvételére nagy valószínűséggel számíthatnak. A novemberben kezdődő megszentelt élet évében, mely egyben a kármelita rendi család jubileumi éve, Ferenc pápa valóban Spanyolországba készül. A tervek szerint Avila mellett felkeresi Alba de Tormes városát és Santiago de Compostelát. Ferenc pápa mind Szent Ferenchez, mind Avilai Terézhez erős szálakkal kötődik. Többször kifejezte, mennyire nagyra értékeli a kármelita nővér spiritualitását.

Santiagóban, a zarándokok központjában az egyházmegye és a ferences rend 2014–15-re hirdette meg a Szent Ferenc zarándokútja 800. évfordulójának ünnepét. Szent Ferenc egyes források tanúsága szerint egy zarándokcsoporthoz csatlakozva indult el Itáliából Santiagóba, Jakab sírjához.

Avilai Teréz spanyol misztikus és egyháztanító a 16. században volt a kármelita rend tagja. A rendi életet elősegítő reformjával elindította annak új virágzását. V. Pál 1614-ben avatta boldoggá, 1617-ben lett Spanyolország védőszentje, 1622-ben avatták szentté, és 1979-ben ő lett az első kanonizált női egyháztanító.

Magyar Kurír