Startolnak a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó kísérőprogramjainak előkészületei

Kitekintő – 2016. február 10., szerda | 13:35

A krakkói Ifjúsági Világtalálkozó két fontos, több napon át tartó kísérőrendezvénye a július 26. és 29. között sorra kerülő Ifjúsági Fesztivál és a Hivatások Expója.

Ezek az IVT alatt szabadon látogatható programok azt célozzák, hogy megláthassuk, milyen színes az egyház és benne a fiatalok világa, milyen sokféle az egyes szerzetesközösségek, lelkiségi mozgalmak élete és küldetése.

A fenti programok mottójául Ferenc pápa felhívása szolgál: „Csapjatok zajt!” – erre hívta a Szentatya a fiatalokat 2013-ban Piacenzában, majd így folytatta: „Menjetek előre! Az életben mindig lesznek emberek, akik le akarják fékezni, blokkolni utatokat. Arra kérlek benneteket, hogy menjetek az árral szemben! Legyetek bátrak! Vannak, akik azt mondják, igyál egy kicsit, drogozzál. Nem! Menjetek az árral szemben ebben a civilizációban, amely olyan sok rosszat tesz nekünk. Megértettétek? Árral szemben menni annyit jelent, hogy zajt csapni, haladni előre, de a szépség, a jóság és az igazság értékeivel.”

Az Ifjúsági Fesztivál során Krakkó templomai, kertjei, arborétumai, sportcsarnokai, kulturális intézményei lelkiségi, művészeti és kulturális programok százainak adnak majd otthont délutánonként és esténként. Imaestek, koncertek, kiállítások, tematikus workshopok, színházi programok, sportesemények várják az érdeklődőket.

Az Ifjúsági Fesztivállal párhuzamosan számos katolikus közösség, szerzetesrend, iskola és egyetem, missziós közösség, lelkiségi mozgalom életébe nyerhetünk bepillantást a Hivatások Expóján. A program célja, hogy megmutassa a résztvevőknek, milyen sokféle módon hív Isten, mennyire sokfélék a hivatások az Egyházban, arra biztatva, hogy mi is merjük bátran odaadni az életünket arra, amire Ő hív.

Hogy részt vegyél ezeken a programokon, nem kell külön jelentkezned: az IVT-s regisztrációd szabad belépést biztosít majd! A lengyel szervezők pusztán azoktól kérnek külön jelentkezést, akik mint programszervezők, kiállítók szeretnének bekapcsolódni az eseményekbe. (Ha ezen gondolkodsz, jelezd az info@krakko2016.hu címen!)

A 2011-ben Madridban tartott IVT Ifjúsági Fesztiválján Magyarország is bemutatkozhatott Ausztriával, Bosznia-Hercegovinával és Szlovéniával karöltve egy közép-európai ifjúságpasztorációs együttműködés révén: az IVT-n bemutatott Crossing című filmben – amelyet a TVShoeShine készített – az együttműködésben részt vevő nemzetek tizennyolc éves fiataljai mondták el tapasztalataikat, benyomásaikat, érzéseiket, véleményüket hitükkel, plébániájukkal kapcsolatban.

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria