Süteménysütő versenyt hirdet a jubileumát ünneplő mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-plébánia

Hazai – 2018. március 18., vasárnap | 14:01

Idén ünnepli az országos műemlékek között nyilvántartott mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom felszentelésének 350. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából „A plébánia tortája” címmel süteménysütő versenyt hirdet az egyházközség.

A verseny célja a közösségépítés és a családi kötelékek megerősítése. A szervezők várnak minden városban lakó vagy városhatáron kívül élő lányt és fiút, nőt és férfit, a sütéssel kedvtelésből foglalkozót és a hivatásos cukrászokat egyaránt, hogy vegyenek részt „A plébánia tortája” elnevezésű megyei szintű egyéni süteménysütő versenyen. A „torta” megjelölés csak a verseny elnevezésében szerepel, de mindenfélefajta süteménnyel lehet nevezni. A zsűri a legjobbnak ítélt tortának „A plébánia tortája”, a legjobb süteménynek „A plébánia süteménye” címet adja. Egy pályázó akár mindkét címért is indulhat egy-egy versenymunkával.

A verseny két részből áll. A pályázóknak először meg kell tervezniük, majd el kell készíteniük a tortát, illetve a süteményt, amivel neveznek a versenyen, és ennek dokumentációját el kell küldeniük a plébániára. Az édesség fotóját, valamint az elkészítés leírását (a tészta típusa, tölteléke, díszítése, a pontos anyagmennyiségek a recepttel) zárt borítékban kell elküldeni április 12-én 12 óráig.

A zárt borítékon „A plébánia tortája” elnevezés mellett semmit sem kell feltüntetni, de a boríték belsejében helyezett valamennyi lapra és fotóra rá kell írni a pályázó nevét (csak egy nevet), lakcímét, mobiltelefonszámát és e-mail elérhetőségét. A beérkezett recepteket a zsűri értékeli.

Cím: Magyaróvári Plébánia, 9200 Mosonmagyaróvár, Szent László tér 1. A személyes leadás időpontjáról a +36-96/205 050-es telefonszámon előzetesen egyeztetni kell. A pályázat elektronikusan is elküldhető az antal.tukovics@gmail.com e-mail címre.

Azokat, akik bejutnak a második fordulóba, legkésőbb április 18-ig értesítik. A többiek a plébánia Facebook-oldalán tájékozódhatnak az eredményről.

A második fordulóban a pályázóknak a kész tortájukat vagy süteményüket a bírálat napján magukkal kell hozniuk. A torták alapterülete legfeljebb 28x28 cm lehet, a süteményeket úgy kell szeletelni, hogy legalább tíz szelet kijöjjön belőlük. A zsűrizésre április 25-én, 17 órakor kerül sor a Széchenyi teremben (Mosonmagyaróvár, Városház utca 2. I. emelet).

A süteményeket 16.30-ra kell odavinni, és 30 perc alatt kell a versenyzőknek a szervezők által biztosított tálcán (a magukkal hozott kellékek felhasználásával) elrendezni a fehér abrosszal leterített asztalon. A sütemények sorszámot kapnak, a verseny névtelenül zajlik.

A zsűri kinézet, íz, állag, eredetiség, kreativitás alapján fogja megítélni a munkákat. A zsűrizés végét minden résztvevőnek meg kell várnia, hogy a sütemény és készítője beazonosítható legyen, e nélkül a zsűri az adott munkát az versenyből kizárja. A bírálat után a versenysüteményeket a Családok Átmeneti Otthonának ajánlják fel.

A zsűri tagjai: Fehér Judit cukrászmester (elnök), Bodó Zoltán plébános, Karácsonyi Péter cukrászmester, Mészárosné Lautner Marika cukrászda-tulajdonos, Bertalan Kitti cukrász.

Az eredmény kihirdetésére és a díjak átadására május 19-én, a plébánia jubileumi éve alkalmából szervezett családi napon kerül sor a Szent László téren. A versenyzők számától és a verseny színvonalától függően a zsűri az első négy helyezettet díjazhatja összesen 200 000 Ft értékű tárgyjutalommal, valamint oklevéllel.

A családi napon színes programok várják az érdeklődőket: színpadi produkciók, játszóház, légvár, kavicsfestés, akadálypálya, sakkverseny, Family-kisvonat, az Apnoé zenekar koncertje és sok más érdekesség. A süteménysütő verseny értékelése mellett ekkor kerül sor „Az én templomom” elnevezésű gyermekrajzpályázat eredményhirdetésére is.

A második fordulóba jutott pályázók az értékelés helyszínén a regisztráláskor lemondanak minden kapcsolódó jogukról a plébánia javára, s egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy „alkotásuk” (a készítő nevének feltüntetése mellett) „A plébánia tortája” vagy „A plébánia süteménye” néven szerepeljen a továbbiakban. A szakmai zsűrinek joga van ahhoz, hogy (az alkotó tájékoztatása mellett) a jobbítás szándékával változtatásokat hajtson végre a recepteken. A legjobbnak ítélt süteményt az arra jelentkező cukrászdák május 19-től árusíthatják az elnyert címet, mint nevet használva, a sütemény leírásának és a készítőről szóló információ feltüntetésével.

Részletek a plébánia Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébánia

Fotó: Szerencsi Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria