Szakrális művészeti pályázatot hirdetnek Debrecenben

Kultúra – 2015. január 31., szombat | 12:58

„Ars sacra Debreceniensis” címmel debreceni kötődésű képző-, ipar- és fotóművészek szakrális műveiből rendeznek kiállítást áprilisban a Hajdú-Bihar megyei városban. A tárlat része a debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulójához kapcsolódó emlékévnek – írja a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.


A pályázat útján létrejövő kiállítást Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezi a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével, a Magyar Alkotóművészek Egyesülete Hajdú-Bihar Megyei Csoportjával, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületével és a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve.

Az „Ars sacra Debreceniensis” latin cím utal a katolikus hagyományra, de  a kiállítás rendezői tartalmi szempontból nem felekezetspecifikus műveket várnak, hanem az emberi lét szakrális és transzcendens dimenzióira utaló alkotásokat.

„A lélek mélyén a szakrális tartalmak biztosítják a létezés megújuló erőforrásait. A szakralitás a valóság számára transzcendens távlatokat nyit, és ezzel legyőzi a materiális pusztulást és az ember elidegenedését. A szakralitás fogalmával tehát nem csupán a tárgyi valóságra, hanem a valóság szemléletének módjára is utalunk. A szentség maga az Isten érintése: a reális és a transzcendens találkozása. Az emlékévben a debreceni kötődésű kortárs művészek számára lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy feltárják életművük ilyen rétegét” – olvasható a pályázati kiírásban.

A kiállításon azok a Debrecenhez vagy Hajdú-Bihar megyéhez kötődő képző-, ipar- és fotóművészek vehetnek részt, akik regisztrált tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének vagy a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A zsűri alkotó tagjai szerepelhetnek műveikkel a tárlaton, illetve meghívhatnak debreceni kötődésű alkotókat a kiállításon való részvételre. A Hajdú-Bihar megyében bejelentett lakhellyel rendelkező, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vagy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, illetve vizuális művészetközvetítő képzést nyújtó felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók munkáit is várják.

A kiállítás anyagát szakértő zsűri válogatja, amely egyben a díjazásra is javaslatot tesz. A művekből a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth utca 1.) rendezik meg a tárlatot április 11-én. (Április 11-e Debrecen város napja, mivel 1693-ban e napon kapta meg  a szabad királyi városi jogokat a település.) A tárlatra alkotónként három darab, érem esetén maximum öt darab kiállításra kész állapotban lévő művet lehet beadni. A műtárgyakat március 20-án és 21-én lehet leadni a Főnix Csarnokban.  A hallgatók alkotásait azonban digitális formában február 20-ig előzsűrire kérik.

A pályázat feltételeiről további információkat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján lehet találni.

Háromszáz éve kezdődött a katolikusok reformáció utáni visszatérése Debrecenbe, miután 1715-ben Csáky Imre váradi püspök megalapította a Szent Anna-templomot. Erre emlékezve nyilvánította a 2015-ös esztendőt Bosák Nándor püspök emlékévvé.

A kép forrása: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria