Szalézi népmissziós napok a délvidéki Muzslyán

Külhoni – 2015. október 5., hétfő | 18:25

A szerbiai Vajdaságban található muzslyai (Mužlja) szalézi plébánián október 2-án kezdődtek meg a népmissziós napok, amelyek keretében több magyarországi rendtárs is ellátogat a bánsági szalézi közösségbe. A programsorozat október 11-én zárul.

Az eseményt a családnak és házasság szentségének szentelik. A plébánián működő Don Bosco Családosok Egyesülete vendégül látja a szalézi szerzeteseket, akik muzslyai tevékenységük ötvenéves jubileumát is ünneplik.

A népmisszió keretében október 3-án a gyerekek részére szerveztek oratóriumot. A szaléziak mindig is sokat foglalkoznak a fiatalokkal, évente több alkalommal tartanak különböző mottóval összejövetelt, ezúttal – a missziós napokra való tekintettel – még nagyobb odafigyeléssel fordulnak az egyházközösség fiataljaihoz, hogy érezzék, mennyire fontosak ők is a közösségi életben.

Magyarországról két szalézi szerzetes érkezett az alkalomra: a Magyar Szalézi Tartományban szolgáló Kukuczka Robert lengyel misszionárius és Márkus Zoltán a kazincbarcikai közösségből.

Muzslyai tartózkodásuk során az egyházközség minden csoportjával külön-külön is találkoznak, hogy még jobban megerősítsék hitükben az embereket. Külön találkoznak az özvegyekkel, a magányosokkal, a férfiakkal, a nőkkel, az újraházasodottakkal, az elváltakkal, az ifjúsággal, a gyerekekkel, a pedagógusokkal, az egyházközségben aktívan tevékenykedő csoportok tagjaival, hogy elbeszélgessenek velük, ugyanakkor a délelőttöket a betegek látogatására szentelik.

Az oratóriumban a vidám játékok mellett katekézist tartottak, amely során Don Bosco életének egy momentumát mutatták be az atyák, majd közös énektanulás, tánc és különféle sporttevékenységek közül választhattak a fiatalok, és cirkuszi mutatványos eszközökkel is ismerkedhettek. A gyerekek részére október 10-én, szombaton is lesz oratórium, amire mindenkit várnak az animátorok.

A népmissziós napok ideje alatt Muzslyára látogatnak Ábrahám Béla, a Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöke, Havasi József korábbi tartományfőnök és Depaula Flavio tartományi titkár és ekonómus, valamint Mellár József törökbecsei plébános is.

A rendezvény október 11-én ér véget, amikor Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke celebrálja a 10 órakor kezdődő szentmisét paptestvéreivel együtt.

Fotó: Stojan Kalapis

Szaléziak.hu/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria