Szalézi projekt Los Angeles szegénységben élő fiataljaiért

Megszentelt élet – 2014. október 28., kedd | 13:31

A kaliforniai Los Angeles keleti részén működő Szalézi Fiúk és Lányok Klubja a szegénységben élő fiatalokat segíti a tanulásban és az ésszerű életvitel elsajátításában – tájékoztat a Szaléziak.hu.


Jelenleg a klubnak több mint 3400 regisztrált tagja van a 6–18 éves korosztályból.

A Los Angeles keleti részén élő fiatalok számos kihívással szembesülnek. A legutóbbi, 2012-es amerikai népszámlálás adatai szerint Los Angeles keleti körzetei lakosságának közel 27 százaléka szegénységben él, és ez a szám növekedőben van, a Kaliforniában általános 15,3 százalékos szegénységi rátához képest. A szegénységben élő fiatalok között alacsony az érettségizettek száma, nehezen találnak munkát és tartják meg azt, valamint zajlik a harc a magas bűnözési ráta és a bandák tevékenysége ellen.

A szegénységben élő Los Angeles-i fiatalok nehezen érnek el kiváló eredményeket, és nem járnak rendszeresen iskolába. Ők is szembesülnek a munkanélküliséggel és a nyomással, hogy csatlakozzanak a bandákhoz és részt vegyenek más illegális tevékenységekben – mondja Mark Hyde atya, a Szalézi Missziók ügyvezető igazgatója. – A szalézi ifjúsági programok pozitív példaképeket nyújtanak, strukturált tevékenységet, biztonságos helyet, hogy ne menjenek az utcára, és erőszakmentes, támogató környezetet, amelyben társaikkal együtt vehetnek részt.

A Szalézi Fiúk és Lányok Klubja egy olyan biztonságos hely, ahol a fiatalok sportolhatnak, zenélhetnek, művészeti tevékenységet végezhetnek, és különböző társadalmi tevékenységekben vehetnek részt. Vezető fejlesztési, egészségügyi programok és átfogó családi szolgáltatások is segítik a fiatalok kapcsolatát társaikkal, családjaikkal és közösségeikkel. Ezenkívül a klub az iskolai oktatás kiegészítéseként további mentori és oktatási programokat kínál.

A Szalézi Fiúk és Lányok Klubja azokat a fiatalokat célozza meg, akik egyébként, amikor nincsenek iskolában, magukra lennének hagyva – teszi hozzá Hyde atya. – Ahelyett, hogy az utcán töltenék az idejüket, vagy otthon egyedül, a fiatalok csatlakozhatnak az ifjúsági klub tevékenységéhez, és értelmes módon használhatják fel szabadidejüket, biztonságos helyen tartózkodhatnak, és olyan támogató szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyek segítik őket abban, hogy megmaradjanak az iskolában, a boldog életre és egészséges életvezetésre összpontosítsanak.

A nyári és őszi programok sikerén felbuzdulva a Szalézi Fiúk és Lányok Klubja felkérést kapott, hogy dolgozzon ki programokat három helyi, Los Angeles-i középiskola számára, valamint egy újabb közösségi hely létrehozásával bízták meg őket.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír