Százéves a marosjárai plébánia

Kishírek – 2018. szeptember 18., kedd | 16:39

Az idén százéves marosjárai római katolikus templom búcsúját szeptember 9-én, a Kisboldogasszony napját követő vasárnapon tartották.

Az ünnepen a Romániai Máltai Szeretetszolgálat marosvásárhelyi kirendeltségének lelkivezetője, Palkó Ágoston marosjárai plébános meghívására a szeretetszolgálat tagjai is részt vettek.

Szelíd dombok közt, az országút zajától távol húzódik meg Marosjára. A középkorban tiszta katolikus falu volt, szerepelt a pápai tizedjegyzékben is. A reformáció idején a falu lakói áttértek a református hitre. 1887-ben a dombtetőn épült fatemplom leégett, s helyébe építtette Máté József székelykáli plébános a mai plébániatemplomot 1918-ban.

Az ünnepi szentmisén a hálaadáson túl sor került az új egyháztanács tagjainak eskütételére. Oláh Dénes főesperes prédikációjában kiemelte, az egyháztanácsosoknak hűen kell szolgálniuk plébánosukat és a gyülekezetet. A templomról beszélve hangsúlyozta, hogy az szent hely, ahova mindig jó és kell is menni. Az erdélyi és a magyarországi templomok közül sokat szenteltek a Kisboldogasszony tiszteletére, így a marosjárait is. Szeptember 8-án, Szűz Mária születésének napján fel kell keresnünk ezeket a szent helyeket, hogy lerójuk tiszteletünket a Szűzanya előtt. A főesperes áldását adta a hívekre és a gyerekekre az új tanév küszöbén.

Palkó Ágoston plébános emléklappal köszönte meg a hetvenéves kort betöltött egyháztanácsosok munkáját, a máltaiak pedig a százéves évforduló tiszteletére készített kis kártyákkal ajándékozták meg a jelenlevőket.

A magyar és pápai himnusz eléneklésével ért véget a szentmise, amelyet szeretetvendégség követett a közösségi házban.

Forrás: Tövissi Éva /Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Tulit János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria