Szent Borbála ereklyéje Athénban

Kitekintő – 2015. május 20., szerda | 19:10

Szent Borbála földi maradványai e hét végéig vannak a görög fővárosban. A hívek tömegekben járulnak a szent ereklyéjéhez, hogy leróják előtte tiszteletüket – tudósít a Vatikáni Rádió angol nyelvű adása.

Még mindig ortodox hívek ezrei járulnak Szent Borbála földi maradványaihoz Athénban, egy héttel azután, hogy a szent ereklyéi május közepén Velencéből Görögországba érkeztek. A különböző életkorú és szociális helyzetű hívők órákat várnak arra, hogy megérinthessék a Szent Borbála maradványait tartalmazó ezüst koporsót, annak reményében, hogy imáik meghallgatásra találnak.

Szent Borbála a hagyomány szerint a Krisztus utáni 3. században szenvedett vértanúságot Kis-Ázsiában. Az ortodox egyház a fegyverkovácsok és tüzérek védőszentjeként tiszteli őt.

A szent ereklyéit tartalmazó koporsót a múlt héten elvitték a Szent Szabbaszról elnevezett athéni kórházba is, ahol a gyógyulásra váró emberek szó szerint „megostromolták”.

Az ereklyetartót a hétvégén szállítják vissza Velencébe, ahol ezer éve őrzik, mióta a Bizánci Birodalom Velencének ajándékozta Szent Borbála földi maradványait.

A görög ortodox egyház szóvivője elmondta, hogy Szent Borbála ereklyéinek túláradó, elsöprő fogadtatása azt mutatja, hogy a hit erős maradt az országban. Az emberek 95%-a ortodox kereszténynek vallja magát. A szóvivő hozzátette: reméli, a gazdasági krízis megerősíti a görög emberek hitét.

A megkérdezett hívők elmondták, hogy a kereszténység és azon belül a szentek tisztelete volt számukra az egyetlen remény a politikusok bukása és a gazdaság összeomlása után, hogy erőt merítsenek a világi gondok közepette.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria