Szent Efrém Napokat tartottak két megyeszékhelyen

Kultúra – 2015. január 31., szombat | 14:55

Idén is megrendezték a Szent Efrém Napokat, ezúttal két helyszínen, január 29-én Debrecenben és január 30-án Nyíregyházán – tudósít a Hajdúdorogi Egyházmegye.

Január 29-én este különleges és bensőséges élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a hajdúsági megyeszékhelyen az Attila téri görögkatolikus templomba, ahol a Szent Efrém Férfikar és a Lautitia vegyeskar tartott telt házas hangáhítatot.

Másnap a bizánci zeneoktatással ismerkedhettek meg a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Főiskolán tartott konferencia résztvevői. A délelőtt folyamán Balog Péter Piusz premontrei szerzetes a népzsolozsma misszióról, Monostori Gábor a görög orthodox kántorképzés mindennapjairól, Tardy László pedig napjaink római katolikus egyházzenéjéről és kántorképzéséről tartott érdekfeszítő előadást, a délután során pedig Jánosi Ágnes és Kisgyőri Krisztián mutatta be az általános iskolák számára készült, népdaltanulást segítő CD-sorozatot.


Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök a Kölcsey Tv híradójában elhangzott interjúban elmondta, hogy mind a zeneoktatásnak, de általánosságban az oktatásnak és nevelésnek mélyebb értelme van: a tanítás legfőbb értelme és célja, hogy az Istenben való boldog életre vezesse a diákokat.

Szír Szent Efrém (Kr. u. 306–373) szír egyházatya, akit a katolikus egyház 1920-ban saját szentjei közé iktatott. Szent Efrém Edesszában tanított, számos művet írt az eretnek tanokat hirdetők ellen. Elsőrendű feladatának a Szentírás tanulmányozását és kutatását tartotta. Különleges költői tehetséggel volt megáldva, költeményei és énekei gyönyörködve tanították kora keresztényeit. Számos műve ma is megtalálható a szír liturgiában, amelyeknek szépsége és teológiai mélysége egyedülálló. Szent Efrémet ezért a „Szentlélek hárfája” és a „szírek napja” nevekkel illetik.

Forrás: Katolikus.hu/szentek

Fotó: Magyarországi Görögkatolikus Egyház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria