Szent Erzsébet-napi ételosztás Szatmárnémetiben

Külhoni – 2015. november 21., szombat | 14:01

Harmadszor osztottak ételt Szatmárnémetiben a szatmári egyházmegyei szeretetszolgálat csoportjai november 19-én. Az egyház feladata: mindenkiben meglátni Isten gyermekét – fogalmazott az ételosztás előtt, Szent Erzsébet szobra mellett Schönberger Jenő megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A délután két órakor kezdődött rendezvény két részből állt: a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda)-templommal szembeni téren beszédek és versek hangzottak el, a résztvevők együtt imádkoztak a rászorulókért, rózsákat helyeztek el a segítségnyújtás szentje szobrának talapzatán, majd ezt követően ételosztást végeztek Szatmárnémeti négy pontján.

„Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, nekem teszitek”, mondja az Úr Jézus. Szent Erzsébet nagyon jól tudta ezt, és az egész életét Isten szolgálatának áldozta, a szegényeken keresztül. A segítő szeretet szentje ő, egyházmegyénkben pedig igen sokan vállalják a segítő szeretetet, tevékenyen részt vesznek mások megsegítésében – hangsúlyozta Schönberger Jenő. – De nem azért teszik, mert humanisták, hanem azért, mert keresztények. Az egyház feladata: mindenkiben meglátni Isten gyermekét.

Ha szabad ezt a kérdést feltennem: egy édesanya kit szeret gyermekei közül a legjobban? Mindig azt, aki éppen elesett és sír, aki éppen beteg, akinek az ágya mellett virrasztania, szolgálnia kell. A keresztény ember is így szereti rászoruló testvéreit. De ez nem egy olyan feladat, amit egyszer, Szent Erzsébet napján vagy éppen karácsonykor megteszünk, hanem motiválnia kell az egész magaviseletünket, az egész életünket és minden cselekedetünket – figyelmeztetett a főpásztor. – Előfordul, hogy nem anyagiakkal, hanem csak egy jó szóval, egy simogatással, odafigyeléssel tudunk nagyon sokat adni azoknak, akiknek éppen erre van szükségük. De nem állhat meg a hit ezen a ponton, hanem konkréttá kell, hogy váljon. Hiszen ahogyan Szent Jakab levelében olvassuk, a hit, ha nem válik cselekedetté, csak holt dolog. Árpád-házi Szent Erzsébet életét a vigyázó szeretet jellemezte. Észrevett minden szükséget maga körül és vigyázott, hogy legalább a szeretet ne hiányozzék azoknak, akik rászorulnak. Kívánom, hogy a szívében mindenkinek élő legyen a szeretet. És ha konkrétan, mindennap nem is tehetünk valamit, imáinkban hordozzuk azokat, akik legjobban rászorulnak, de minden testvért is. Hiszen Krisztusban mindannyian testvérek vagyunk.

A rendezvényen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Megszólalása elején pár másodperces, csendes imát kért a jelenlevőktől a bukaresti tűzesetben elhunytakért és a szenvedőkért. Ezt követően Szent Erzsébet viszontagságos életéből emelt ki részleteket, majd az ő példáján a jelenben történő segítségnyújtásra buzdított.

Senki nem gondolhatja azt, hogy majd a következő hetekben, hónapokban, években teszi meg azt, amire most hívja az Úristen, a kötelesség és a szeretet. Mindenkinek a pillanatban, az aktuális élethelyzetben kell megtalálnia a lehetőséget a szolgálatra, a nyomorultak, elesettek, fogyatékkal élők megsegítésére. Az iskola, az egyház és a család egységéből kell gyermekeinket úgy nevelnünk, hogy megkapják azt a lehetőséget, amivel Szent Erzsébet is élni tudott. Hiszen olyan környezetben nevelkedett egy ideig, ahol a krisztusi tanítást megkapta, ahol fontos volt az, hogy mit ad át neki a család. Az emberre hat az a környezet, amelyik őt neveli, a szülőknek, de a tanároknak, a püspöknek, a papnak a segítő irányítása is – fogalmazott az államtitkár.

A továbbiakban Hankovszky Ferenc püspöki helynök ismertette a szeretetszolgálat csoportjairól szóló, nemrég megjelent kiadványt, majd a résztvevők rózsákat és más virágokat helyeztek el a tisztelet jeleként a Szent Erzsébet-szobor talapzatán.

A közös ima után Schönberger Jenő püspök áldásával indultak a szeretetszolgálat-csoportok a város legszegényebb pontjaira, ahol hatszáz adag ételt és meleg teát oszottak ki. A megemlékezést és az ételosztást idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Forrás és fotó: Szatmárnémeti Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria