Szent György-ünnep Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2016. április 27., szerda | 10:59

A székelyudvarhely-szombatfalvi egyházközség április 24-én ülte meg Szent György vértanú ünnepét, búcsúját.

László Attila plébános a búcsúi liturgián örömét fejezte ki, hogy kilenc kispap részvételével ünnepelhetnek.

A szentmise főcelebránsa Tamás Barna plébános volt, a szónok pedig Szőcs Csaba kolozsvári lelkipásztor, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Szőcs Csaba homíliájában világos útmutatást adott arról, hogy az irgalmasság gyermekeiként hogyan lehetünk bátrak a konkrét és önzetlen szeretetben; hogyan növekedhetünk testben és lélekben.

A szentek tisztelete katolikus keresztény hagyományunknak régi és igen értékes kincse. A szentek életét gyakran legendák örökítik meg. Különösen a régi szentekét, s így van ez Szent György vértanú esetében is, akinek tiszteletére ma itt összegyűltünk – fogalmazott a szónok.

Majd a szent legendáját felelevenítve rámutatott: a történet a saját árnyékos oldalunkkal, a saját „sárkánykígyóinkkal” való szembenézésről és megküzdésről szól.

Megszelídíteni a sárkányainkat, lecsendesíteni belső viharainkat… Ezen a ponton érkeztünk meg a mai evangélium talán legfontosabb gondolatához: Krisztust követni, felvenni a keresztet. A kereszthordozás, a kereszténnyé válás ugyanis nem csak belső okokból nehéz: a világ sem tapsol neki – tette hozzá Szőcs Csaba, aki szerint a világ hatalmasainak egy besimuló, bólogató kereszténység és egyház kell, amely nem mer rákérdezni alapvető problémákra, a jog, az igazság, az emberség ellen elkövetett tettekre.

Olyan egyház kell a világnak, amely kiszolgálja a hatalmi törekvéseket helyi és magasabb szinten. Ha így tesz az egyház, akkor nincs semmi baj. De ha az egyház szót emel bizonyos dolgokért, kellemetlenné teszi magát a világ nagyjainak szemében. Ha a szegényekért, az üldözöttekért, a menekültekért emel szót, a kizsákmányoltak védelmére kel, már útjában áll a világ nagyjainak. Nem feltétlenül világrengető dolgokra kell gondolni, csak arra például, hogy inkább kell tisztességes fizetést adni a munkásoknak, mint adományt az egyház céljaira. Hányan dolgoznak különböző székelyföldi vállalatoknál aprópénzért, az országos átlag alatt, a létminimum környékén? Talán itt kezdődnek az igazi gondok, amelyek miatt sokan szenvednek… – hangsúlyozta a Verbum Egyesület igazgatója.

A szentmisén az egyházközség Psallite kórusa szolgált Simó Zsuzsa vezetésével.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria