Szent István király sziklára építette az országot – a Pécsi Egyházmegye augusztus 20-i ünnepe

Hazai – 2016. augusztus 22., hétfő | 18:15

Augusztus 20-án a Magyarok Kenyerét a pécsi Dóm téren Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa áldotta meg, majd az ünnepi szentmisében a Szent István-i örökség fontosságáról szólt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Augusztus 20-án délelőtt a Bártfa utcai Szent István-plébánia hagyományos búcsúját is megtartották. Garadnay Balázs plébános szerint az ünnep egyik fontos üzenete, hogy figyeljünk oda egymásra, és jelezzük azt, hogy összetartozunk. A plébános a templom búcsúját családi, bensőséges ünnepként jellemezte, amely összeköti a híveket a világegyház közösségével.

„Most, az irgalmasság évében különösen oda kell figyelni arra, hogy Szent István krisztusi lelkületű, irgalmas uralkodó volt. Azzal az irgalommal, azzal a szeretettel kell nekünk is embertársaink felé fordulnunk, amellyel ezt Szent István király tette. Szeretettel és irgalommal viselkedett a bekopogtató idegenekkel is: aki be akart illeszkedni, azt befogadta” – fogalmazott Garadnay Balázs plébános.

Délután a Dóm téren az ünnepi kenyeret Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa áldotta meg, és Páva Zsolt, Pécs polgármestere szegte meg. Bakó Béla Pál marosvásárhelyi ferences szerzetes köszöntőjében elmondta: a jótékonysági kezdeményezés Isten áldását, a szeretetből fakadó segítségnyújtást és az együvé tartozás gondolatát közvetíti.

„Össze kell kötnünk Szent István munkájával, küldetésével nemzetünk mai helyzetét, vagyis azt, hogy még mindig fennáll a nemzet” – fogalmazott Kajtár Edvárd.

Hozzátette: „Egy embernek, egy nemzetnek és egy családnak csak akkor van jövője, ha azokhoz az örök értékekhez kapcsolja életét, amelyeket még a halál sem tud kikezdeni. Krisztus legyőzte a halált. Ha rá alapozzuk életünket, olyan jövő, olyan távlat áll előttünk, amelyet sem történelmi, sem személyes viharok nem tudnak megsemmisíteni. Mindenképpen szükséges felismerni ennek a Szent István-i örökségnek az igazi mibenlétét. Ez olyan erkölcsi valóság, amely személyes Isten-kapcsolatban és a keresztény világnézetben gyökerezik. Szent István hite szerint ebbe kapcsolta be nemzete sorsát. Az elmúlt több mint ezer év igazolja, hogy jó választás volt.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria