Szent István király ünnepe Székesfehérváron

Hazai – 2017. augusztus 21., hétfő | 19:57

Spányi Antal megyéspüspök főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét Székesfehérváron augusztus 20-án. A főpásztor megáldotta az új kenyeret, és köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának az üldözött iraki keresztények megsegítésére nyújtott támogatásért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepen részt vettek Fejér megye és Székesfehérvár tisztségviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, valamint a Fejér megyei és székesfehérvári egyesületek, intézmények és szervezetek képviselői is. Spányi Antal köszöntötte többek között Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettest, Huszár János altábornagyot, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát, Molnár Krisztiánt, a közgyűlés elnökét és alelnökeit, Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét és az alpolgármestereket, valamint Arkadiusz Wiśniewskit, Opole, Székesfehérvár lengyel testvérvárosa polgármesterét.

1083. augusztus 20. óta a magyarság főünnepe ez nap – fogalmazott a szentmise elején a főpásztor. – Szent István királyra emlékezünk, akit Szent László ezen a napon emeltetett fel oltárra VII. Gergely pápa hozzájárulásával. Azóta a magyarság István királyhoz folyamodik, az ő oltalmát kéri a sok belviszály és harcok idején is. Kérjük ma is Szent Istvánt, a magyarokért, imádsága segítse vezetőinket az ősi érték útján járni, amely nemcsak megőrzi, de gazdagítja népünket.

A megyéspüspök szentbeszéde elején kiemelte, hogy Szent István király ünnepe minden magyarnak ünnepe, a szent király alakját mindig, minden időben felidézték, hittel fohászkodtak hozzá, hálával a múltért, bizalommal a jövőért.

A Szent Korona hiteles másolata és István király koponyaereklyéje is itt van velünk, így valamiféleképpen fizikai valójában, személyes kisugárzásával is jelen van közöttünk szent uralkodónk – folytatta Spányi Antal, majd emlékeztetett, hogy annak idején csak összeszedetten szabadott az uralkodó elé lépni; nekünk is felelősségünk, hogy rendbe tegyük gondolatainkat, érzéseinket a Szent István-i értékrend szerint.

A főpásztor kiemelte a szent király sziklaszilárd és rendíthetetlen hitét, amely átjárta életét, és amelyet nekünk is követnünk kell. „A keresztény ember tanítást kap a Szentírásból. A mai szentleckéből is arra kaptunk meghívást, hogy kezdjünk új életet, térjünk meg, felejtsük el, ami mögöttünk van és tekintsünk arra, ami még előttünk van. Az evangélium megadta ennek mikéntjét is, új alapra kell építeni életünket, sziklaalapra, amely nem más, mint Jézus Krisztus és az ő tanítása. Ez az a szikla, amelyre bátran építkezhetünk.”

Fontos megőrizni múltunk keresztény értékeit. A keresztény magyar embernek az Árpád-ház szentjei példát adnak s közülük is kiemelkedik Szent István király. Itt, Székesfehérváron különösen látjuk a magyar szent család erkölcsi erejét. A rendíthetetlen hűséget, a kitartást, a következetességet. Ők egyenesen, céltudatosan járták végig azt az utat, amelyet az isteni gondviselés kijelölt számukra. Amelyet elfogadtak, amely nem annyira kiváltságokat, mint inkább kötelezettségeket jelentett számukra. Nem nyugalmat, hanem életük utolsó pillanatáig küzdelmet, felelősséget, erőfeszítést, kötelességteljesítést – mutatott rá a székesfehérvári püspök.

A szentmise végén Szent István koponyaereklyéje és a Szent Korona másolata előtt Spányi Antal megáldotta az új kenyeret, amely a „földi és örök élet záloga, Isten ajándéka, az ember munkájának gyümölcse, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja”, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére. Végül a megáldott kenyeret átadta Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak és a város országgyűlési képviselőjének, honvédelmi miniszterhelyettesnek, Vargha Tamásnak.

A megyéspüspök külön köszönetet mondott a város polgármesterének az előterjesztéséért, a városi önkormányzat döntéséért, miszerint az üldözött keresztények segítségére 5 millió forint adományt szavaztak meg.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria