Szent László, a bátai bencés apátság alapítója

Kultúra – 2017. június 27., kedd | 14:56

Szent László király egyházszervező tevékenységének nyomai a Pécsi Egyházmegyében is fellelhetők. Ő jelölte ki az egyházmegye kalocsai érsekség mellett húzódó határait, jelentős birtokadományairól is tanúskodnak történelmi források, valamint ő alapította a bátai bencés apátságot.

Az egyházmegye területén több középkori szerzetesi intézmény is védőszentjeként tisztelte: patrónusa volt a pécsváradi perjelséghez tartozó püspökszentlászlói bencés monostornak és az 1295-ben alapított szentlászlói pálos kolostornak. Monostoralapítás is fűződik a lovagkirály nevéhez, bencés apátságot alapított Bátán.

A középkori bátai bencés apátság ― a mai Szent Vér-templom helyén ― a Dunántúli-dombság Duna-medencére néző utolsó lankáján állott. Alatta kanyarodott a Sárvíz egy utolsót, hogy pár száz méter után a Dunába folyjon. A monostor a Sárvíz torkolatában, s mint ilyen, a Sárköz természetes fókuszában feküdt. A volt római hadiút is érintette az apátságot, így az a vízi és szárazföldi utak találkozásában létesült.

Az apátság Árpád-kori feltételezett alaprajza

A kelták által a lankán kialakított teraszon László király 1093-ban alapított apátságot Szent Mihály arkangyal tiszteletére, s bencés szerzeteseket telepített le. Az alapítás pontos körülményeit nem ismerjük, de a középkorba nyúlik vissza az a hagyomány, amely Szent Lászlót tekinti az apátság alapítójának. XII. Benedek pápa 1337-ből származó bullájában is úgy hivatkozik a bátai apátságra, mint amelyet „Szent László király alapított, és számtalan faluval, várral, és birtokkal gazdagított”.

A források szólnak egy kiváltságlevélről, amelyet Szent László király 1093-ban a bátai apátság részére állított ki. Ezt kilenc középkori oklevél tizenöt helyen említi, sőt részleteit is megörökítették. Eredetije még a középkorban elveszett, de létezett egy olyan hiteles másolata, amelyet Nagy Lajos király 1367. szeptember 15-én írt át. Az eredeti oklevél biztosan tartalmazta Nyárád és Szeremle középkori birtokhatárait. A kiváltságlevelet Szent László akkor állította ki az apátság részére, amikor 1093-ban Bodrog várában töltötte a húsvéti ünnepeket. Itt kereste fel Vilmos toulouse-i gróf, aki Jeruzsálembe tartott, s felkeltette a király érdeklődését a Szentföld felszabadítása iránt. László a korábbi években több hadjáratot is vezetett Horvátországba, Vaszilkó terebovlji orosz fejedelem ellen, s Erdélyben fényes győzelmet aratott a kunok felett. A katonai akciók magyarázhatják a bátai apátság védőszentjének kiválasztását, ugyanis Szent Mihály arkangyal, a mennyei seregek vezére oltalmazója volt a harcba indulóknak.

Györffy György történész szerint királyi udvarházat szenteltek fel monostornak, így jött létre az apátság. A települést először Szent István 1018-ban kiállított oklevele említi, amikor a király birtokokat adományozott a pécsváradi apátságnak. Ebben megjelölték a Duna mellett fekvő Bátatő falu határait.

Forrás: Sümegi József/Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria