Szent László-emlékérmet kaptak a görögkatolikus főpásztorok

Hazai – 2017. szeptember 22., péntek | 18:03

Az emlékérmet szeptember 22-én vehette át Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkársága szeptember 22-én Mikola István államtitkár megbízásából Szent László-emlékérmet adományozott Nyíregyházán a három görögkatolikus főpásztornak.

A Madarassy István szobrászművész által készített érem előlapján Szent László győri hermájának oldalnézeti képe, hátoldalán a Szent László által létrehozott magyar királyságot, a korabeli Magyarországot ábrázoló térkép látható.

„Szent László életművének ma is aktuális üzenete van ebben a kissé zűrzavaros világban, Európa identitáskeresésének közepette, mert egy jól működő, a népek összefogását segítő uralkodói modellt mutat fel nekünk” – mondta el Tari Zsolt, a KKM vallásdiplomáciai osztályvezetője, aki Pántya Juliánnával, a Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkárság titkárságvezetőjével együtt az érmeket átadta a görögkatolikus egyházi vezetőknek.

A Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév apropóján Mikola István államtitkár kezdeményezésére a Külgazdasági és Külügyminisztériumban idén május 17-én Múltunk alapja – jövőnk oszlopa. Keresztény értékrend Szent László uralkodói gyakorlatában címmel konferenciát rendeztek, melyen az egyházi és tudományos élet képviselői (többek között Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Böcskei László nagyváradi püspök, Jávor András professzor, Dénes Zoltán atya, Kásler Miklós professzor) kifejtették Szent László életművével kapcsolatos gondolataikat.

A most átadott érmeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium májusban rendezett konferenciájának alkalmából készítették.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria