Szent Margitot ünnepelték Ottawában

Külhoni – 2015. január 19., hétfő | 10:53

Az ottawai magyar katolikus közösség megünnepelte névadója, Árpád-házi Szent Margit ünnepét. A szentmisén számos magyar szervezet képviselője vett részt. Az eseményről a közösség lelkipásztora, Pesznyák Béla számolt be.

A szentmisét Christian Riesbeck püspök mutatta be, koncelebrált Pesznyák Béla, a magyar közösség lelkipásztora, valamint Winkler Daryold, az ottawai magyaroknak otthont adó Szent Erzsébet-plébánia (Saint Elizabeth Parish) plébánosa. Az ünnepi alkalmon részt vettek a kanadai magyar szervezetek képviselői. Jelenlétével megtisztelte közösséget Ódor Bálint nagykövet. A liturgián az ottawai magyar kórus énekelt.

Szent Margit ünnepén ebéden vettek részt a közösség tagjai és vendégei, melyet a cserkészek szolgáltak fel. Christian Riesbeck püspök három kérdést tett fel az ünneplőknek: mik a közösség örömei, félelmei és elvárásai. „Hála Szent Margitnak, közösségünk újabb reményekkel kezdheti az új esztendőt” – fogalmazott az eseményről beszámolva Pesznyák Béla.

Az 1956-os forradalmat követően kétezer menekült lelt új otthonra Ottawában. Innen számítja megalakulását az ottawai magyar katolikus misszió. Történetüket Miklósházy Attila, az 1989 és 2006 között a magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök dolgozta fel. Az ottawai magyar közösség védőszentje Árpád-házi Szent Margit.

Ma az angol nyelvű Saint Elizabeth-templom és plébánia ad otthont a közösségnek. Minden vasárnap helyi értesítő tájékoztatja a híveket. Aktív tevékenységet folytat az Árpád-házi Szent Margit Nőegylet. A közösség hírei rendszeresen szerepelnek a Rogers TV magyar adásában, valamint a CHIN Radio magyar adásában is.

Fotó: ottawai magyar katolikus közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria