Szent Mártont köszöntötték a Pécsi Egyházmegye óvodáiban

Kishírek – 2017. november 17., péntek | 12:02

A Szent Mártonhoz kapcsolódó néphagyományok különösen alkalmasak arra, hogy megismertessék az óvodás korú gyermekekkel a szent életét. November 9-től és 13-ig Dombóvár, Szekszárd, Pécs és Komló katolikus óvodáiban köszöntötték Szent Mártont.

A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodában már a november 11-ét megelőző hét is a Márton-ünnep jegyében telt: a gyerekek ludas, libás mondókákat és dalokat tanultak. Az óvodások a hét folyamán megismerkedtek Szent Márton legendájával, a jeles naphoz kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel, időjóslásokkal, népi rigmusokkal. Lampionok, lámpások, készültek, Szent Mártonról szóló alkotások díszítették az óvoda falait. November 9-én lámpásokkal vonultak az belvárosi templomhoz, ahol Fekete-Dávid Éva hitoktató idézte fel Márton püspök életét a résztvevőknek. A német nemzetiségi csoportba járó óvódások november 13-án a november 13-án a hagyományosan megrendezett Szent Márton napi városi, német nemzetiségi gálaműsoron léptek fel táncukkal.

A szekszárdi óvodások is megemlékeztek Szent Mártonról. A Szent Rita Katolikus Óvodába járó gyermekek az óvodapedagógusok segítségével készítették el lámpásaikat. A nagycsoportosok előadták Szent Márton életének rövid legendáját, amit a középsősök és a kiscsoportosok mondókás játékai színesítettek, majd a meggyújtott lámpásokkal, énekelve, mondókázva körbejárták szüleikkel az óvodát. Visszatérve az udvarra libazsíros kenyér, tea, sütemény és pogácsa várta a gyermekeket.

A pécsi Szent Mór óvodában november 10-én délután emlékeztek Szent Mártonra. Az óvónők már november elején elkezdték a gyerekek felkészítését az ünnepre: mindegyik korosztály az életkori sajátosságainak megfelelően ismerkedett a szent életével, cselekedeteivel; a nagycsoportosok itt is eljátszották ismert legendáját. A pécsi óvodában a családokat is meghívják az ünnepre: idén is a feldíszített udvaron gyülekeztek az óvodába járó gyerekek szüleikkel, testvéreikkel, majd együtt gyújtották meg a lámpásokat. A szeretetvendégség után Geiszelhardt Sára, a Pécsi Katifi önkéntese gitárkíséretével énekelve hívták közelebb az óvónők a gyerekeket és a szülőket, hogy Nagy Norbert atya megáldja a lámpásokat. Az óvoda püspöki biztosa hangsúlyozta, hogy a világító gyertyaláng Jézushoz vezet. Az óvodai program közös imádsággal zárult, majd a közösség együtt indult a belvárosi templomba, ahol Kajtár Edvárd plébános Szent Márton történetét mondta el a gyerekeknek, akik az oltárhoz érkezve Márton példája nyomán odaadhatták jelképes kis köpenyük felét Jézusnak.

A komlói Szent Bernadett Tagóvoda idén nem csak az óvodába járó gyerekeket és családjaikat várta Márton-napi ünnepségére: vendégek voltak a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola tanítónői, első-második osztályos tanulói, szüleik, alsós-felsős pedagógusok, a Szent Borbála Idősek Otthona ellátottai, gondozói és a leendő óvodások is. Az iskola udvarán felállított sátorban az óvodások tánccal, énekkel köszöntötték Szent Mártont, majd a hozzájuk csatlakozott iskolásokkal együtt lámpásokkal tettek sétát a belvárosban. A vendégeket Ormándlaky Dalma, a katolikus iskola igazgatója köszöntötte, aki a Márton-napi szokásokról beszélt, valamint ehhez kapcsolódóan az óvoda két csoportjában folyó német nyelvoktatásról.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria