Szeptemberben szentté avathatják Teréz anyát

Megszentelt élet – 2015. november 19., csütörtök | 12:28

Az olasz püspöki konferencia félhivatalos napilapja, az Avvenire közölte a hírt november 18-án. A szentté avatáshoz további lépések szükségesek, az időpont is bizonytalan: Boldog Teréz anya liturgikus emléknapja szeptember 5-e, az azt megelőző vasárnap szeptember 4-ére esik.


A Famiglia Cristiana olasz családi hetilap internetes portálja megírta, hogy a Szentek Ügyeinek Kongregációja orvosi bizottsága véleményt nyilvánított: orvosilag megmagyarázhatatlannak minősítette egy brazil beteg gyógyulását, aki rosszindulatú agydaganattól szenvedett. A santosi egyházmegyéhez tartozó hívő férfi a betegség végstádiumában volt már, és kitartóan imádkozott Boldog Teréz anya közbenjárásáért: a vizsgálatok váratlanul azt mutatták, hogy az agy komoly területére kiterjedt daganat eltűnt.

A szentté avatáshoz szükséges lépések sora ezzel nem ért véget, az eljárás következő szakaszában, decemberben a Szentek Ügyeinek Kongregációja bíborosi bizottsága vizsgálja az ügyet és mond véleményt. Ezt követően a kongregáció prefektusa, Angelo Amato bíboros bemutatja az iratokat Ferenc pápának. A végső szót a pápa mondja ki, ha elismeri a csodát, és közli a szentté avatás időpontját a bíborosi bizottsággal. 


Az albán származású Teréz anya (születési nevén Agnes Gonxha Bojaxhiu; ejtsd: Ányesz Gondzsa Bojadzsiu) 1910. augusztus 26-án született Szkopjéban (a város akkor az Oszmán Birodalom része volt, ma a Macedón Köztársaság fővárosa). Élete nagy részét Indiában töltötte a legszegényebbek között, Jézus szavára válaszolva, aki arra hívta: „Gyere, légy az én fényem!” 1950-ben alapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet. 1997. szeptember 5-én halt meg Kalkuttában. Teréz anyát Szent II. Pál pápa avatta boldoggá 2003. október 19-én, a Szent Péter téren.

„Vér szerint albán, állampolgárságom szerint indiai vagyok. Hitemet illetően katolikus apáca vagyok. Hivatásom szerint az egész világé, szívem szerint teljesen Jézus szívéé vagyok” – vallotta magáról.

Fotó: Avvenire.it; Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria