Szeptemberi ünnepségsorozat Székesfehérváron

Hazai – 2016. augusztus 23., kedd | 15:29

Szeptember 1-jén Kaszap István születésének 100. évfordulójára emlékeznek a Székesfehérvári Egyházmegyében a katolikus és szerzetesi iskolák közös évnyitóján, szeptember 3-án pedig Spányi Antal megyéspüspök áldja meg a felújított Szent István-székesegyházat.

Kaszap István születésének 100. évfordulója alkalmából újabb jelentős eseményre készül Székesfehérvár városa, a Székesfehérvári Egyházmegye, a jezsuita és a ciszterci rend. Az egyházmegyei és az egyházmegye területén működő szerzetesi katolikus oktatási és nevelési intézmények küldöttségei, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium szeptember 1-jén, csütörtökön 16 órakor közös évnyitó ünnepséget tartanak Kaszap István sírja mellett, a Prohászka-templomban.

A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálja a ciszterci és a jezsuita szerzetesrend képviselőivel, a szertartásra Székesfehérvár város vezetősége, a rendek és az iskolák képviselői mellett várják a Prohászka Imaszövetség és a Kaszap István Alapítvány tagjait, valamint Kaszap István minden tisztelőjét. Homíliát Dékány Árpád Sixtus zirci apát mond. Ezt követően a szent életű kispap egykori iskolája, a ciszterci gimnázium falán helyezik el emléktábláját, melyet ünnepség keretében Spányi Antal megyéspüspök áld meg. Nagy Edit szobrászművész alkotása Kaszap István fiatalokra hagyott üzenetét örökíti meg: a helyes és igaz célok kitűzésével az akarat is megerősödik; hittel és kitartó tanulással az emberi törekvések elérhetővé, eredményessé válnak.  

Szeptember 3-án este 10 órától a főtemplom homlokzatán megelevenedik a székesfehérvári Szent István-székesegyház 800 éves története. Épületvetítéssel, ünnepélyes áldással köszöni meg Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári egyházmegye nevében a nagylelkű adakozóknak, hogy lehetővé tették a bazilika teljes külső renoválását.

Mint ismeretes, 2014 júliusában leomlott a fehérvári bazilika homlokzatának egy része. A templom felújítására gyűjtést hirdetett a Székesfehérvári Egyházmegye. A széles körű társadalmi összefogás – a kormánytámogatás, a városi felajánlás és a jelentős számú egyéni adományok – eredményeképpen befejeződött a templom teljes külső felújítása. 

Az ünnepség keretében köszönetet mond az adakozóknak Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Közreműködik Vakler Anna népdalénekes, egyetemi tanár, a MusiColore énekegyüttes és a Vox Alba együttes.

22 órától 23.30-ig, fél óránként tartanak vetítéseket a bazilikával szemben épült 200 fős nézőtérről a közönség számára. A fényfestés csak ingyenesen igényelhető regisztrációs jeggyel tekinthető meg.

A jegyek átvehetők a Székesfehérvári Egyházmegye kegytárboltjában, a püspökséggel szemben található Barátok Boltjában és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, augusztus 29-étől 10 és 18 óra között.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria