„Szeretetet vittél ebbe a kegyetlen világba” – Bombatámadásban meghalt Aleppó bohóca

Kitekintő – 2016. december 2., péntek | 16:20

Légitámadásban halt meg november 29-én Anasz el-Basa, aki bohócként járta Aleppó keleti városnegyedeit, hogy mosolyt varázsoljon a háborús traumát átélt gyermekek arcára. Amerre járt, Szíria poklában nap mint nap a remény szigeteit teremtette meg.

A 24 éves szír férfi a  Space for Hope (Teret a reménynek) segélyszervezet vezetője volt. Kedden halt meg az orosz erőknek, illetve a szír kormányhadseregnek tulajdonított légitámadásban a kelet-aleppói Mashad negyedben.

A Space for Hope szervezet tizenkét iskolát és négy lelkisegélyközpontot támogatott. A személyzet többsége képzett szociális munkás volt az öt éve kezdődött polgárháború kitörésekor.

Anasz szülei és testvére elhagyták a várost, mielőtt a kormány tavaly nyáron ostromgyűrűbe fogta a lázadók kezén lévő keleti városrészeket. Ő úgy döntött, ott marad, és felvidítja az ostromlott városban rekedt gyermekeket. Két hónapja nősült, felesége szintén Aleppóban él.

Testvére, Mahmúd így írt halála utána a Facebookon: „Anasz nem akarta elhagyni Aleppót, úgy döntött, ott marad, és tovább folytatja önkéntes munkáját, segíti a civil lakosságot, ajándékokat visz a gyerekeknek, hogy reményt adjon nekik. Anasz nem akart mást, mint boldogságot vinni az aleppói gyermekek életébe. Anasz nem terrorista! Aktív tagja volt a civil társadalomnak, éjjel-nappal dolgozott, hogy mosolyt varázsoljon a szíriai gyermekek arcára. Azért élt, hogy megnevettesse a gyermekeket, boldoggá tegye őket a világ legsötétebb és legveszélyesebb helyén. Nem tudtam elbúcsúzni tőle, a családom sem, mert Aleppó 112 napja megszállás alatt van. Büszke vagyok rád, fivérem! Viszlát, kedves. Nyugodj békében, szeretetet vitték ebbe a kegyetlen világba.”

Forrás: Avvenire.it; MTI

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria