Szerzetesnők Magyarországon, 1920–2015 – kiállítás a Svetitsben

Megszentelt élet – 2015. február 24., kedd | 9:01

„Szerzetesnők Magyarországon – 1920–2015” címmel nyílt kiállítás Debrecenben, a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium aulájában a megszentelt élet éve éve alkalmából – tájékoztat az intézmény honlapja.

Az intézetet Svetits Mátyás, a debreceni kereskedelmi és iparkamara első elnöke és felesége alapította. A házaspár három gyermekük korai halálát követően döntött úgy, hogy haláluk után vagyonukat az iskolanővérek vezetése alatt álló nevelőintézet létesítésére kell fordítani. Végakaratuknak megfelelően a Svetits nevet viselő intézet vezetésére Temesvárról, a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – a mai Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) – Magyar Tartományának központi rendházából öt iskolanővér érkezett.


1896 és 1948 között számos képzési lehetőség közül választhattak a Svetits Intézetbe jelentkező diákok: megindult az elemi iskolai, felső népiskolai, polgári, nőipari, leánygimnáziumi, líceumi képzés. Az intézetben 1930-ban alakult meg a Svetits Diákszövetség.

Az intézetet 1948-ban államosították. 1950 júniusában a kommunista diktatúra – más szerzetesrendek tagjaival együtt – a Debrecenben élő iskolanővéreket is deportálta.


1950 szeptemberétől – a Római Katolikus Püspöki Kar és az állami vezetés közötti megállapodás értelmében – négy szerzetesrend (bencés, piarista, ferences, Miasszonyunk iskolanővérek) folytathatta – állami ellenőrzés alatt – közösségi életét, és tarthatott fenn oktatási intézményeket, ilyen feltételek mellett működhetett a debreceni intézmény is.

A rendszerváltást követően az iskolanővérek visszakapták a Svetits Intézet teljes épületét, az addig négy évfolyamosként működő leánygimnáziumi képzés hat évfolyamossá, 2012-ben koedukált középiskolává alakult.

Forrás és fotó: Svetits.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria