Szőlőtő Noé bárkájában – Ferenc pápa ökumenikus imán vett részt Jerevánban

Ferenc pápa – 2016. június 26., vasárnap | 13:58

Június 25-én, szombaton kora este tért vissza Jerevánba Ferenc pápa Gümriből, és hét órakor a főváros Köztársaság terén ökumenikus imatalálkozón vett részt, ahol hosszú beszédet mondott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Helyi idő szerint szombaton kora este tért vissza Jerevánba Ferenc pápa Gümriből, és hét órakor a főváros Köztársaság terén ökumenikus imatalálkozón vett részt, ahol hosszú beszédet mondott. Örömmel jegyezte meg, hogy „ellátogathatott ebbe az országba, mely a világon elsőként ölelte át a keresztény hitet. Erről beszélnek az itteni kőkeresztek, és ezt üzeni az Ararát csendes beszéde is”. „Zarándokként jöttem hozzátok Rómából, hogy folytassam az elődeim által megkezdett intenzív kapcsolatokat, amit Szent II. János Pál pápa már úgy nevezett: az egyházaink közötti valós és benső egység” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa örményországi apostoli látogatásának egyik szép pillanata az a gesztus, ahogy II. Garegin katholikosszal megöntözték azt a kicsi szőlőtövet, melyet egy fából faragott Noé bárkája modellbe ültettek.

A szőlőtő termőföldjét a világon szerte diaszpórában élő örmény gyermekek hozták magukkal és öntötték össze közös anyafölddé. Az Ararát hegy két csúcsán nyugvó bárka elején egy galambot mintáztak meg, amint csőrében friss hajtást tartva, éppen visszatér az örömhírrel: Van üdvösség, van szabadulás, van holnap!

Végül a fiatalok felé fordulva azt kérte tőlük, hogy tegyék magukévá az idősek bölcsességét, hogy ne elégedjenek meg a jelenleg fennálló helyzettel, hanem induljanak el azon az úton, mely az örmény és török nép közötti kiengesztelődést szolgálja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L'Osservatore Romano; Antonio Spadaro SJ; CTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria