Tanévnyitó a nagyváradi Szent László Líceumban

Külhoni – 2016. szeptember 15., csütörtök | 12:36

A nagyváradi székesegyházban bemutatott főpásztori Veni Sancte szentmisével nyitották meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanévét szeptember 12-én.

A szentmise bevezetőjében Böcskei László megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet: az iskolai év kezdete olyan idő, mely valamiféleképpen magában hordozza az újdonság tényét.

Nem csupán a tanügyi változások szempontjából, hanem azért is, mert az időben való haladást jelenti a diákok, a tanárok, a szülők életében, melyhez különbözőképpen tudunk, szoktunk viszonyulni. A diákok valószínűleg szomorúságot éreznek, amiért elmúlt a vakáció, és ismét tanulniuk kell, igazodniuk egy rendhez. Ugyanakkor izgulnak, mert várhatóan valami új fog feltárulni előttük az elkövetkezendőkben, és örülnek is, mert megint találkoznak egymással, elmesélhetik azokat a kalandokat, élményeket, melyek az elmúlt hetekben megtörténtek velük. Tehát minden tanévkezdet valami újnak a lehetőségét kínálja, annak a csodálatos világnak a megtapasztalása és jobb megismerése által, melyet Isten teremtett és bocsátott a rendelkezésünkre. A diákoknak örülniük kell ezért annak, hogy van iskolájuk és vannak tanáraik, amelynek, illetve akiknek a segítségével fürkészhetik Isten csodálatos titkait – hangsúlyozta a főpásztor.

Ezután a nevelőkhöz fordulva azt emelte ki, hogy számukra is mindig új lehetőség a tanévkezdet, hogy megéljék a küldetésüket, a hivatásukat azáltal, hogy türelemmel és szeretettel fordulnak tanítványaikhoz. Külön köszöntötte azokat, akik életükben először lépték át az iskola kapuját, számukra azt kívánta, hogy érezzék jól magukat a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, kössenek szép barátságokat, és szeressenek iskolába járni.

Interaktív és közvetlen stílusú prédikációjában Szabó Ervin spirituális, az iskola lelkivezetője a házi olvasmányokra utalva Liviu Rebreanu Ion című regényének címszereplőjét állította követendő példának arra, hogy mielőtt valami komoly munkának nekifogunk, fontos az ima, hogy Isten segítségével a feladatot véghez tudjuk vinni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az iskola elsősorban emberségre kell hogy tanítson, ezért arra kérte a gyerekeket, ismételjék el többször is, és jegyezzék meg mottóként: „Minden mondat végén a szeretet legyen a pont.”

Az áldás után Zalder Éva igazgatónő arról beszélt, hogy az elmúlt tanév tapasztalatai, tanulságai, valamint a jelen év elvárásai, követelményei alapján már elkészültek terveik az egyházi fenntartók, az iskola pedagógusai és munkatársai, a szülői közösség aktív tagjai, valamint a támogatók segítségével. Úgy fogalmazott: az általa vezetett tanintézmény nyugodt működési feltételeinek megteremtése, a hétköznapi és a kiemelkedő sikerek éppúgy köszönhetők a szülői közösség és a diákok együttműködésének, összefogásának, bizalmának, mint kollégái és munkatársai alázatos, becsületes és felelősségteljes munkájának, az egyház és a megyei tanfelügyelőség lelki, anyagi és szakmai hozzájárulásának, hiszen egy iskolának ezen pillérekre kell épülnie.

Röviden felszólalt Kiss Géza-Loránd, a reprezentatív szülői bizottság elnöke is, majd egyházi énekek, népdalok és ifjúsági énekek csendültek fel diákok előadásában. Az ünnepségen közreműködött a VII. a osztály gyermekkórusa Varga Cecília zenetanár vezetésével, a kántori szolgálatot Mosoni Erika látta el.

Forrás és fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria