Tanévnyitók a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2015. szeptember 1., kedd | 17:17

Augusztus utolsó napjaiban tartották a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont és a tamási Béri Balogh Ádám Gimnázium tanévnyitóját, Udvardy György megyéspüspök mindkét ünnepségen részt vett. Az egyházmegye híradásait olvashatják.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hagyományok szerint szentmisével kezdődött a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont 2015/16-os tanéve augusztus 30-án. A közel hatvan első évfolyamos tanulót Udvardy György pécsi megyéspüspök vezette be a székesegyházba.

Rekordlétszámú tanulóval kezdi az új tanévet a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont: az iskola diákjainak száma idén meghaladja a 640 főt.

Udvardy György megyéspüspök homíliájában egy lehetséges szövetségkötésről beszélt, amely létrejöhet a pedagógusok, a papok, a hittantanárok, a szülők és a tanulóközösség között, és amely egy új és jó gyakorlat alapja lehet. Lelki támaszunk és példaképünk maga Jézus, aki Isten nagyságát, sugárzó erejét, szeretetét saját lényével és szavaival hozza közel hozzánk, magyarázza és értelmezi számunkra – folytatta a gondolatot a megyéspüspök.

A szentmise végén Gyetvainé Szenczi Erika, az iskolaközpont igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Tájékoztatást adott a közelmúltban elvégzett és a tervezett épületfejlesztésekről, a jövőbeli elképzelésekről, majd ünnepélyesen megnyitotta a tanévet. Az ünnepségen elhangzott, hogy idén a Szent Mór Katolikus Iskolaközpontban ismét tudnak három első osztályt indítani a közel hatvan jelentkezőből.

* * *

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában kezdte meg a tanévet a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégium augusztus 31-én. Az intézmény működtetését a püspökség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól vette át. Az ünnepélyes – először katolikus gimnáziumi – tanévnyitón Udvardy György pécsi megyéspüspök is részt vett.

A magányos siker és az öncélú tudás mind haszontalan, ha hiányoznak a lélek rezdülései – fogalmazott az ünnepségen a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója. Pécsi Gábor hangsúlyozta: tavasszal örömmel értesültek arról, hogy a Pécsi Egyházmegye átvenné az iskola működtetését. A reményt tovább erősítette, hogy a váltással a tanulók szülei is egyetértettek, hiszen a végső döntés rajtuk múlt.

Udvardy György megyéspüspök elmondta, mindenekelőtt a szülőknek hálás, hiszen ők a legnagyobb kincseiket, a gyermekeiket bízták az intézményre. Bár a gyermekek nevelése elsődlegesen a szülők felelőssége, mostantól – például a hittanórák révén – az egyházmegye is segít nekik.

„Mi a hitnek mint átfogó gondolkodásnak az ajándékát szeretnénk hozzátenni, rámutatva Jézus Krisztusra mint az istenség és emberség teljességére. Benne ismerjük fel valójában önmagunkat és az embert. Mindez szövetté rendeződik a szakmai tudás, a hitbéli szakmai tudás és az egyéni döntések során” – fogalmazott a tanévnyitón a főpásztor.

A Jézustól való tanulás jelképeként a megyéspüspök feszületet ajándékozott a gimnáziumnak. Elmondta továbbá, hogy a Pécsi Egyházmegye egyre több tanintézményt működtet. Azt szeretnék, hogy elérhető távolságban minden gyermek választhasson egyházmegyei iskolát. Udvardy György abban bízik, hogy a diákok a vallásos nevelés során kapott értékeket az iskolán kívüli közösségekben is továbbadják majd.

A nagy múltú Tolna megyei középiskolában az idegen nyelvi és az informatikai képzés a legfontosabb, de mostantól a tanulók erkölcsi nevelésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria