Templombúcsút tartottak Szatmárnémetiben Szent Miklós ünnepén

Külhoni – 2016. december 9., péntek | 9:54

December 6-án, Szent Miklós püspök napján templombúcsút tartottak Szatmárnémetiben a Szent István téri görögkatolikus templomban. Az ünnepi Szent Liturgia főcelebránsa Gorcsa György tokaji parókus, az Abaúj-Hegyaljai Esperesi Kerület főesperese volt – Pallai Béla parókus tájékoztatott az eseményről.

Az ünnepi szónok Istvánfi Szilárd, a helyi Kis Szent Teréz-plébánia káplánja volt, aki szentbeszédében csodatévő Szent Miklós püspököt mint adventi embert, ajándékozót és iránytűt mutatta be. „Ő az, aki a mai ember példaképe kell hogy legyen, nem pedig egy óriástörpévé degradált, prémkucsmás Télapó, hisz az ilyen nem elég, hogy megfosztja a jó másfél ezer éve élt szentet az életszentségétől és püspöki öltözékétől, de éppen az ellenkező rétegnek gyűjt gazdag alamizsnát, a bevásárlóközpontoknak és szupermarketeknek, nem pedig a szegényeknek. Felesleges pénzköltésre buzdít, és nem imára vagy jótettekre sarkall” – fogalmazott.

A Szent Liturgia végén a Nyíregyháza-Jósavárosi Görögkatolikus Egyházközség kórusa – Gebri József karnagy vezetésével – karácsonyi koncerttel örvendeztette meg az ünnepre összesereglett híveket. Az elmúlt évekhez hasonlóan megjelent a Szent Miklós Kilenced Füzetek sorozat aktuális kötete, immár harmadik alkalommal. A nagykilenced összes szentbeszédét tartalmazó könyvecske díszpéldányát kapta ajándékba a lelkigyakorlat-vezető, amelyet az egyházközség nevében idősebb Pallai Béla címzetes esperes, parókus nyújtott át neki. 

Fotó: Pallai Béla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria