Teremtésvédelmi javaslatok nagyböjtre

Nézőpont – 2016. február 10., szerda | 11:45

Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának szellemében, Székely János segédpüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának vezetője egyetértésével, a teremtett világ iránti keresztény felelősség elmélyítése érdekében a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület nagyböjti javaslatait adjuk közre.

Idén nagyböjtben a húsvétra való lelki felkészülés részeként Ferenc pápa Áldott légy kezdetű enciklikájának szellemében szeretnénk olyan önként vállalható nagyböjti gyakorlatokat is a testvérek figyelmébe ajánlani, melyek nekünk és a körülöttünk élőknek is segíthetnek felfedezni a teremtett világ iránti felelősségünk és istenkapcsolatunk szoros összefüggéseit.

Ezért először is arra buzdítjuk a kedves híveket, hogy aki teheti, legalább a nagyböjti időben – lemondásként és egyben a teremtett világ iránti felelősségének kifejezéseképp – ne autóval menjen szentmisére, vagy ha igen, akkor kínálja fel az autóban lévő szabad helyeket közelben lakóknak, hogy „telekocsival” közlekedjenek, és egyben a segítőkész kapcsolat is erősödjön az egyházközség tagjai között.

Nagyböjt 1. vasárnapja (február 14.) – étkezés

Ferenc pápa Áldott légy enciklikájának szellemében arra buzdítjuk a kedves híveket, hogy az előttünk álló héten ne csak pénteken, de néhány másik napon is tartózkodjanak a húsevéstől, mert ezzel (az önmegtagadáson túl) jelentősen csökkenthetik a teremtett világ terheit.

Nagyböjt 2. vasárnapja (február 21.) – fűtés

Ferenc pápa Áldott légy enciklikájának szellemében ezúttal arra buzdítjuk a kedves híveket, hogy az előttünk álló héten, ha tehetik, csökkentsék egy fokkal lakásuk hőmérsékletét, ezzel is mérsékelve a teremtett világra nehezedő terheket.

Nagyböjt 3. vasárnapja (február 28.) – hulladék

Az előttünk álló héten törekedjünk arra, hogy kevés hulladékot termeljünk. Például csomagolatlan árukat vegyünk, ne kérjünk a boltban szatyrot, zacskót, és amit kidobunk, azt is a fajtájának megfelelő kukába, veszélyeshulladék-gyűjtőbe vagy pedig komposztba tegyük.

Nagyböjt 4. vasárnapja (március 6.) – vegyszerek

Az előttünk álló héten tájékozódjanak, milyen természetes tisztítószerekkel tehetnék a teremtett világot kevésbé terhelővé a húsvéti nagytakarítást.

Nagyböjt 5. vasárnapja (március 13.) – csodáljuk a teremtés szépségét

Az előttünk álló hosszú hétvégén találjanak alkalmat arra, hogy kimenjenek a természetbe, és gyönyörködjenek, örüljenek a teremtett világ gazdagságának, keressék benne Isten keze nyomát, szeretetüzenetét, és adjanak hálát érte.

Virágvasárnap (március 20.) – szolidaritás

A nagyhéten arra buzdítjuk a kedves híveket, hogy az előttünk álló ünnepen tegyenek valamit azért, hogy a környezetünkben élő szükséget szenvedők is méltón ünnepelhessenek.

A fent megfogalmazottak természetesen nem rendelkeznek semmilyen „hivatalos” jelleggel, hanem ajánlások, melyek a helyi közösség helyzetéhez alakíthatók a felelős lelkipásztor belátása alapján, a Ferenc pápa által kért „ökológiai megtérés” (LS 217) lelkületét szem előtt tartva. Az egyes javaslatokhoz további – templomi hirdetőtáblára kinyomtatható, illetve internetes linkeket is tartalmazó – anyagokat közlünk hétről hétre a Teremtésvédelem.hu honlapon.

Forrás: Teremtésvédelem.hu

Fotó: Amour et Silence Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria