Több formában is életre kelt a peleskei ikon az ifjúsági táborban

Külhoni – 2014. július 23., szerda | 13:49

Második alkalommal rendezték meg július 17. és 20. között a peleskei görögkatolikus ifjúsági tábort. A romániai Nagypeleskén tartott összejövetel jelmondatának ezt választották: „Uram, jó nekünk itt …” – tájékoztatott Pallai Béla parókus. A helyi egyházközség és az Angeli Ifjúsági Csoport által szervezett találkozón mintegy ötven gyermek vett részt.

Idén a legtöbben lelki programra, az angyalok csoportjába jelentkeztek; első megmozdulásukként a többi csoportot lepték meg arcfestéssel. A képzőművészeti csoport tagjai a peleskei ikon karcolatát alkották meg és öntötték agyagba. A sportot kedvelők a focibajnokság mellett karateedzésen is részt vehettek.

Másnap a sportolók már hajnali 5-kor útban voltak a horgásztó felé, ahonnan hal helyett tapasztalattal, érmekkel és diplomákkal tértek haza. Mindennap volt lehetőség lelki feltöltődésre is, és örömmel gyűltek össze a fiatalok az úti ikon elé, ahol Pallai Béla vezetésével imádkozhattak. A pénteki napon flashmob és tánctanulás mozgatta meg a társaságot.

Szombaton különleges feladat elé állították a résztvevőket: ötvenezer darab pillepalack-kupakból kellett elővarázsolniuk a peleskei Istenszülő-ikont. Este jelmezbe öltözött lakodalmas menetet rögtönöztek a táborozók. A napot az Utcse zenekar fergeteges koncertje és tábortűz zárta.

Vasárnap a táborozók a falu lakosaival együtt vettek részt a templomban az Illés-napi szent liturgián, melyen örömmel summázhatta mindenki: „Valóban jó nekünk itt lenni”. A templomi szertartások után ünnepi ebéd következett.

Végezetül, a tábor fénypontjaként, a falu művelődési házában Gaal József A peleskei nótárius című bohózatát nézhette meg a nagyérdemű, amelyet a peleskei Angeli Ifjúsági Csoport adott elő.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria