Továbbra is Yvonne Reungoat a Segítő Szűz Mária Leányainak élén

Megszentelt élet – 2014. október 27., hétfő | 9:13

A Segítő Szűz Mária Leányai 23. Egyetemes Káptalanja október 24-én megválasztotta Yvonne Reungoat anyát a rend élére a következő hatéves időszakra. Ez Mazzarello Szent Mária Dominika kilencedik utódának második mandátuma, először 2008-ban választották meg a posztra – írja a Szaléziak.hu.

A Segítő Szűz Mária Leányai 23. Egyetemes Káptalanjának közel kétszáz résztvevője szeptember 22. óta ülésezik. A választások tovább folytatódnak október 29-ig a Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye további főelöljáróinak megválasztásával. A káptalan munkája november 18-án zárul.

Yvonne Reungoat anya Plouenanban (Finistère, Franciaország) született 1945. január 14-én, 49 éve szerzetes. Lyonban végezte a történelem és földrajz szakot, majd az állami iskolában tanított tizenegy évig, később a közösség animátora és tartományi vikárius volt. 1983–1989 között a Don Bosco Nővérek párizsi székhelyű Szent Szív Tartományának tartományfőnöknője volt.

1990-től alkalma volt szélesebb körben is megismerni a rend működését, amikor kinevezték Spanyolország, Franciaország és Nyugat-Afrika tartományai delegátusának, 1991-ben pedig kinevezték a Don Bosco Nővérek afrikai Isten Anyja Tartománya tartományfőnöknőjének, amelynek központja Loméban (Togo) van. Ezen évek folyamán erősítette és ösztönözte a kapcsolatokat a közösségek különböző nemzetiségű tagjai között, hogy a sokszínűség egységében éljék meg együtt a szalézi karizmát. Külön figyelmet szentelt a nővérek közötti kapcsolatok megerősítésnek és családiassá tételének, erősítette az együttműködést a Szalézi Családdal, és előtérbe helyezte az animátorok képzését. Figyelemre méltó volt inkulturálódása az afrikai valóságba.

1996-ban hat latin-amerikai, négy európai és egy ázsiai tartomány vizitátorának választották meg, majd 2002-ben egyetemes vikáriusnak nevezték ki. A Segítő Szűz Mária Leányai 22. Egyetemes Káptalanján 2008-ban választották meg először generális anyának. Ez történelmi pillanat volt, mert 136 év után első alkalommal választottak nem olasz nemzetiségű elöljárót a rend élére.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria