Egyre drámaibb a helyzet a Gázai övezetben

Nézőpont – 2014. július 31., csütörtök | 10:59

Július 30-án hajnalban húsz palesztin vesztette életét, amikor izraeliek lebombáztak egy ENSZ-iskolát. A pápa e-mailben fejezte ki szolidaritását. Telefonos nyilatkozatot adott a Vatikáni Rádiónak Jorge Hernandez gázai plébános.


Diplomáciai szinten a Hamász tagadja, hogy elfogadta volna a Kairóból érkező fegyverszüneti ajánlatot. A palesztin szervezet kizár bármiféle tűzszünetet, amíg Izrael folytatja a megszállást és a katonai akciókat.

A Vatikáni Rádió telefonon érte el Jorge Hernandez atyát, aki a Gázai övezet Szent Család-plébániáját vezeti.

– Sajnos az ellenállási mozgalom mindig a házak körül és az utcákon zajlik. Ez volt a minap is a probléma: egyszer csak nem mehettünk ki a házból. Aztán jött a bombázás. A templom közelében lévő ház is találatot kapott, aminek súlyos következményei lettek a plébániaépületre és az iskolára nézve is.

Tudjuk, hogy sokan megpróbáltak elmenekülni: 20 ezerrel nőtt a kitelepítettek száma. De sokan nem tudnak elmenni. Milyen az emberek lelkiállapota?

– Mi nem mozdulhatunk: hogy vihetnénk el harminc fogyatékos gyermeket és kilenc idős embert? Egyáltalán nem lehet! Annál is inkább, mert nem árva gyerekekről van szó, tehát nem mi felelünk értük. Engedély nélkül ez nem lehetséges. Aztán veszélyes is kimenni az utcára… Szóval itt vagyunk, és megpróbálunk kitartani.

Hallotta a pápa vasárnapi felhívását, amelyet éppen azoknak a gyermekeknek a nevében tett, akiket gyakorlatilag agyonnyom ez a szenvedéssel teli helyzet. Elérte Önöket az üzenet? Mit éreznek a szívükben, amikor hallják, hogy a pápa a távolból gondol Önökre, imádkozik Önökért, és kéri, hogy mindez érjen véget?

– Vigasztaló számunkra a pápa közelsége. Kell valaki, aki azt mondja: elég!, aki véget vet ennek az öldöklésnek, mert ez elképesztő. Néhány napja igazi kegyelemben volt részünk, Ferenc pápa figyelmességével ajándékozott meg minket: egy e-mailt küldött, amelyben biztosította a plébániát a közelségéről és arról, hogy imádkozik minden keresztényért. Nagy megkönnyebbülés volt a plébániaközösség és a többi keresztény számára, amikor hírt kaptak a pápa e-mailjéről. Nagy dolog volt számunkra. Sajnos azonban a pápa szavai nem mindig találnak meghallgatásra. Néhány napja egy tragédiának voltunk szemtanúi: egy keresztény család házát lebombázták. Az édesanya meghalt, az édesapa megsebesült, és az otthon tartózkodó nagyobbik fiuk a kórházban küzd az életéért. Itt, Gázában a kórházak nincsenek kellően felszerelve, kevés a hely… Ez a helyzet.

Hernandez atya, amikor tűzszünetet hirdetnek, tényleg van egy szusszanásnyi nyugalmuk, vagy továbbra is káosz és félelem uralkodik?

– Az eddig meghirdetett tűzszünetek közül csak egyet tudtunk kihasználni. Azt sem a megadott időpontban, mert például ha éjjel kettőt mondanak, akkor a fegyverek csak három órától hallgatnak el, nem azonnal. A többi meghirdetett tűzszünettel nem tudtunk élni, mert valójában tovább lőttek. Egy dolog, amit a tájékoztatásban hallunk, más dolog azonban a megélt valóság. Most csak legfeljebb másfél órán át van elektromos áramunk... Voltak napok, amikor egyáltalán nem volt áram, és ez gond.

Egyáltalán nem jut el hozzánk a víz: mi igyekszünk segíteni a készleteinkkel a szomszédoknak. Sokan kértek menedéket itt a templomban, de nem adhatunk, mivel nem biztonságos – mondta még a Vatikáni Rádiónak a Gázai övezetben tartózkodó plébános.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria