Turkson bíboros üzenete a nőkről szóló második nemzetközi konferenciának

Kitekintő – 2015. május 25., hétfő | 16:01

Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa, a Katolikus Nőszervezetek Világszövetsége (WUCWO) és a Nők Világszövetsége az életért és a családért (WWALF) mozgalom által szervezett, május 22-24. közötti római tanácskozás résztvevőihez Peter Turkson bíboros intézett üzenetet – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A nemzetközi konferencia témája: „Nők a 2015 utáni fejlesztési tervek felé: melyek a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek kihívásai?”.

A világ különböző pontjain a nőknek más és más kihívásokkal kell szembenézniük – állapítja meg az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnökének üzenete. Nyugaton a munka területén szenvednek hátrányos megkülönböztetést és erőszakkal kényszerítik választásra őket a család és a munkahely között. A fejlődő országokban és a még szegényebbekben a nők még nagyobb terhet viselnek: sokuknak kilométereket kell gyalogolniuk ivóvízért, sokan meghalnak szülés közben, gyermekeiket sokszor elrabolják tőlük és a magzatok közül sok esetben a kislányokat egyedül nemük miatt ölik meg.

Az élet problémái szorosan kapcsolódnak a társadalom problémáihoz – hangsúlyozza Turkson bíboros üzenetében. Amikor a foganástól a természetes végéig tartó emberi életet védelmezzük, akkor méltó emberi életet szeretnénk biztosítani mindenkinek, mely nem ismeri az éhség, a szegénység, az erőszak és az üldözés csapásait. XVI. Benedek pápa a Caritas in veritate kezdetű enciklikájában aláhúzta az élet és a társadalom etikájának az alapvető összetartozását. Ennek megfelelően a társadalom, miközben kiemeli a személy méltóságát, az igazságosságot és a békét, nem vezethet be olyan gyakorlatot, mely ellentmond ezeknek az alapelveknek.

Turkson bíboros üzenetében azt kérte a nők méltósága védelmében elkötelezett személyektől, hogy az emberiesség szelleme és a felebarát iránti szolgálat lelkülete irányítsa tevékenységüket.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír