Udvardy György püspök nagyböjti gondolatai

Hazai – 2018. február 21., szerda | 15:30

A Pécsi Egyházmegye idei mottója egy az Újszövetségben szereplő, a remény és hit elmélyítését célzó buzdítás, a zsidókhoz írt páli levél egy mondata: „Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette.”

Udvardy György pécsi megyéspüspök gondolatait közöljük.

„Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette” – így hangzik a zsidóknak írt levél 10. fejezetének 23. verse, ami idén egyházmegyénk cselekvését meghatározó mondatként szerepel.

A nagyböjt a hit megvallásának, a hitben való növekedésnek az ideje, hiszen hittel készülünk húsvét éjszakájának megünneplésére. Itt születik az Egyház hite és a mi személyes hitünk is.

Hittel készülünk és éljük meg istengyermeki méltóságunk újbóli felfedezését, hittel tartunk bűnbánatot és imádkozunk a megtérőkért, a beavatásra készülőkért. Növekszik az Egyház, az Isten országa és az ember méltósága.

Hittel végezzük a nagyböjti gyakorlatainkat, az imádságainkat, mert a hit cselekedete az imádság, ahogyan erre XVI. Benedek pápa figyelmeztet bennünket. A hit gesztusa a böjti fegyelem megtartása – hisszük azt, hogy Isten országában terem gyümölcsöket.

Hittel végezzük az alamizsnálkodást, az osztozást, a szolidaritás megtapasztalását – még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy nem tudunk mindenkinek segíteni, minden nehézséget megoldani.

Hittel akarunk az önfegyelmezés és az önfegyelem útjára lépni, mert Krisztust akarjuk cselekedeteinkben, gondolkodásunkban, lelkületünkben magunkra ölteni.

Hiszünk az Istenben, hisszük azt is, hogy ezen cselekedetek által növekedünk, de hitünk legfőképpen arra irányul, hogy bízunk annak a hűségében, aki az ígéretet tette.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria